- Vi har en vesentlig sterkere krone nå enn det som er lagt til grunn. Norges Banks hovedscenario for renteutviklingen gjelder ikke lenger, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre til DN.no.

Sentralbanken indikerte på sitt rentemøte i juni at styringsrenten ville stige til minst 3,75 prosent innen utgangen av 2012, opp fra dagens nivå på 2,25 prosent. Utviklingen ble skissert som små, gradvise økninger. Men uroen i verdens finans- og valutamarkeder gjorde at sentralbanksjef Øystein Olsen valgte å holde renten uendret på rentemøtet i august.

Avviser intervenering
Norges Bank understreker at kronen er en viktig faktor i rentesettingen. På en presentasjon onsdag sa sentralbanksjef Øystein Olsen rett ut at "kronekursen er en viktig faktor i Norges Banks rentesetting" og påvirker sentralbankens mål, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans som viser til en melding fra Dow Jones Newswires. Sentralbanken vil imidlertid ikke gjøre grep i markedet for å holde kronekursen på et gitt nivå.

 

- Vi har en politikk som er basert på at vi ikke skal intervenere. Den står fast, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til Reuters onsdag.

Les også: Rører ikke renten og - Norges Bank har ikke lovet renteøkning

- Verken vil eller bør intervenere
Den norske kronen har gått i taket etter at sveitsiske myndigheter tirsdag bestemte seg for å legge et gulv for landets valuta. Reaksjonen kom etter et massivt press mot sveitserfranc. Intervensjonen har løftet noe av trykket på sveitserfranc, og i stedet bidratt til press på den norske kronen.

Furre mener det likevel er lite sannsynlig at Norges Bank vil, eller bør, intervenere i valutamarkedet. Sentralbanken bør gjøre forholdsvis lite utover å holde rentene lave, og selv om en mulig intervensjon bare varsles, vil det ha liten innvirkning på kronen, ifølge Furre.

- Formaninger og retorikk har ingen effekt i dette. Det er lite Norges Bank kan gjøre, sier Furre til DN.no.

Rentene vil forbli lave
Han mener historien viser at Norges Bank vil holde seg unna en intervensjon. Sentralbanken er klok av skade etter mislykkede interveneringer under tidligere valutakriser. I 1997 intervenerte Norges Bank med betydelige beløp og kuttet samtidig renten. Og jo mer den kuttet, dess sterkere ble kronen. I 1998 økte man bare renten, og kronen ble svakere. Furre mener sentralbanken fort kan oppleve en lignende utvikling.

- Noen mener at Norges Bank kan tenkes å gjøre det samme nå, men jeg tror vi er svært lang unna, nettopp på grunn av det som skjedde i 97 og 98, sier Furre.

- Får markedet for seg at Norges Bank har en oppfatning om hvor kronekursen bør ligge, kan en intervensjon virke mot sin hensikt og som en rød klut overfor markedet, som kan initiere et spill mot sentralbanken, sier han.

- Styrer ikke etter bestemt kronenivå
Sentralbanksjefen avviser at han har en slik oppfatning, men erkjenner at den sterke kronekursen påvirker Norges Bank.

- Mange vil være kjent med at den har styrket seg dramatisk og til et klart høyere nivå enn vi har lagt til grunn, men da da vil jeg gjenta at vi styrer ikke etter et bestemt kronenivå, sier Olsen til Reuters onsdag.

Nordea enig med Furre
Ifølge morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag er den importveide kronekursen rundt tre prosent høyere enn Norges Banks anslag for gjennomsnittet i tredje kvartal.

- Sterkere krone bidrar til lavere inflasjon og svekket konkurranseevne, nok et argument for at renteutviklingen blir flatere enn sentralbanken anslår rentebanen fra juni, heter det, ifølge TDN Finans.

Markedet tror på rentekutt
Den norske valutaen styrket seg markert tirsdag. Markedet priser nå inn økt sannsynlighet for at Norges Banks neste renteendring blir kutt. Kronen importveiet noteres den nå til det sterkeste nivået siden målingen startet i 1998. Indeksen I44 var en periode tirsdag notert under 85. Den norske valutaen har ikke vært sterkere mot euro på åtte år, ifølge TDN Finans.

Det knyttes derfor stor spenning til hva Norges Bank vil foreta seg, om noe, på sine neste rentemøter, 21. september og 19. oktober.

Les også:
- Tilnærmet kaos i valutamarkedet

<b>Sterkeste krone på åtte år</b>

<b>Sveits vil svekke sveitserfrancen</b>

<b>- Opptrer desperat</b>

<b>Svekket sveitserfranc kan gi kronerush</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.