Detaljomsetningen falt med 0,9 prosent i oktober. Det var langt mer enn gjennomsnittet av analytikerne trodde.

Les mer: Overraskende stort shoppingfall

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets trodde på forhånd at omsetningen ville falle med 0,7 prosent i oktober. Han mener dagens tall er med på å bekrefte utviklingen vi har hatt så langt i år.

- Det reflekterer tendensen vi har sett gjennom hele året med svak utvikling i forbruket. Det må sees i lys av at rentene bevisst er hevet fra Norges Banks side. Det har vært en ønsket tilstramming. I tillegg er det usikkerheten som folk føler, sier Juel til DN.no.

- Ville uansett fått en reaksjon
Han mener nedgangen i forbruket ikke er dramatisk, og minner om at vi ville sett et omslag i norsk økonomi selv om finanskrisen ikke hadde inntruffet.

- Vi har hatt en eventyrlig forbruksvekst, spesielt de siste årene. Det ville kommet en reaksjon, uansett finanskrise eller ikke. Vi får en ekstra nedgang som følge av uroen og at folk føler seg usikre på ting som for eksempel jobbsituasjonen

- Det går nok litt for fort. Og det er derfor Norges Bank har satt renten ned, sier Juel

Kan bli større rentekutt
Han mener vi har sett en svakere utvikling i økonomien enn det Norges Bank har sett for seg i Pengepolitisk rapport som ble offentliggjort i oktober.

- Det kan tilsi at renten skal noe mer ned, sier Juel.

Motvekten er imidlertid kronen, som fortsatt er veldig svak, og at inflasjonen har holdt seg en god del høyere enn det sentralbanken har sett for seg, mener Juel.

Han holder derfor fortsatt en knapp på at det kommer et rentekutt på 0,25 prosentpoeng på desembermøtet i Norges Bank. Dette er etter planen i Pengepolitisk rapport.

- Men vi blir ikke veldig overrasket om det kommer et kutt på 0,5 prosentpoeng, sier Juel.

Kredittveksten holder seg
Kredittindikatoren K2, som måler det samlede innenlandske utlån til husholdninger og bedrifter, viste en vekst som var noe høyere enn analytikerne ventet på forhånd.

Les mer: Bedriftene låner mer

Også denne måneden falt veksten i utlån til husholdningene. Høyere vekst i utlån til bedriftene dro opp indikatoren.

Juel peker på at K2 er en etterslepende indikator.

- Når den først begynner å falle, kommer det til å falle fort, slår Juel fast.

- Forbruket har stoppet opp
Analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets ble også overrasket over den høye kredittveksten.

- Det var noe overraskende sett i lys av at bankene har sagt de skal stramme inn på utlånsveksten. Dette kan imidlertid skyldes at oppgangen i oktober i fjor var svært lav, skriver Viland i en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Alt i alt mener hun at dagens statistikk om detaljomsetning og kredittvekst viser at vi står overfor et omslag i norsk økonomi.

- Dette kommer spesielt til syne i de svake detaljhandelstallene som viser at forbruket har stoppet opp, skriver Viland i oppdateringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.