Mens investorene og bankene på denne tid i fjor nærmest kastet pengene etter ulike riggsatsninger, er virkeligheten i dag en helt annen.

Knapt et selskap uten kapitalsterke eiere, eller allerede inngåtte kontrakter, bygger nye enheter.

Flaskehals
Verdens største riggselskap, John Fredriksen-dominerte Seadrill, bekrefter bildet. Mandag melder selskapet at det har bestilt to nye boreskip ved Samsung-verftet i Sør-Korea.

Seadrill venter nemlig at mangel på kapasitet vil bli flaskehals for dypvannsmarkedet fremover. Og der andre aktører verken evner eller tør å bygge uten kontrakt, påpeker Fredriksens menn at nybyggene kun er et «første steg» på veien.

- Seadrill er i samtaler med flere verft for ytterligere å øke selskapets riggkapasitet i 2014 og videre, heter det i en melding fra selskapet.

I tillegg til de to nybyggene, har Seadrill en opsjon på ytterligere et skip med levering i 2014 fra samme verft.

Begrenset balansekapasitet
Analytiker Truls Olsen i Fearnleys Fonds er positiv til riggmarkedet, men stiller også spørsmål ved hvor mye kapasitet aktørene tåler.

Han tror det er sunt at de fleste riggselskapene nå har en mer konservativ tilnærming, og viser til at flere har spekulative enheter under konstruksjon og/eller begrenset balansekapasitet. Dette i sum gjør det at man neppe vil se en ny riggboom med det aller første, ifølge ham.

Kapitaltilgang nøkkel
På den annen side, skulle man se videre markedsoppdgang og dagrater oppunder 600.000 dollar, kan det heller ikke utelukkes. Det hele er et spørsmål om økonomi, understreker analytikeren. Så også for Seadrill, som i sitt tilfelle kan driste seg til høyere risiko enn andre.

- Fredriksen er en grei mann ha på sidelinjen, og viktig, sier Olsen til DN.no.

- Tilgang til kapital vil være nøkkelen. Sålenge de får finansiert og refinansiert seg til attraktive betingelser og slutter unna riggene vil det gå bra. Men, det er klart, risikoen øker, sier han.

Ikke overrasket
Han er ikke overrasket over dagens bestilling fra Seadrill. Verftet slapp nyheten om ordren noe før, og det var ventet at det var Fredriksen som stod bak, ifølge ham. Markedet synes å være enig, og Seadrill er ned 1,23 prosent, drøyt én prosent svakere enn hovedindeksen mandag.

Analytikeren tror det er få som får bedre betingelser og priser ved verftene enn Fredriksen, og peker også på at verftene er presset. Han er positiv til Seadrill-aksjen SDRL med et kursmål på 245 kroner. Aksjekursen mandag ligger rundt 225 kroner.

- Hvis det går bra, så går det veldig bra, sier Olsen.

- Gjør de riktige tingene
Analytiker Anders Bergland i RS Platou Markets støtter analysen og mener Seadrill gjør det rette.

- Vårt syn er at de gjør de riktige tingene på den riktige tiden. De benytter seg av muligheten av ekstremt attraktive verftsbetingelser, samtidig som det ser utrolig sterkt ut på ultradypvann, sier Bergland til DN.no.

Analytikeren peker også på at hver av enhetene vil gi et tilskudd til resultatet (ebitda) på 120-130 millioner dollar årlig fra 2015. Det gjør at en enhet til 600 millioner dollar er nedbetalt med én kontrakt over fem år.

Han tror derfor at det er flere aktører som kommer til å bestille nye enheter, men at det kun er to eller tre av disse som har mulighet.

RS Platou har en kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 50 dollar, rundt 280 kroner med dagens kurs.

Seadrill-aksjen SDRL er med en omsetning på 99 millioner kroner blant dagens tre mest omsatte på Oslo Børs.

Les også:
Seadrill bestiller to boreskip til 1,2 mrd dollar

Fredriksen bestiller to gasskip
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.