Tor Olav Trøim er ikke overrasket over at Fredriksens nedsalg i Marine Harvest førte til kursfall på nesten 11 prosent i dag, tirsdag.

- Vi har forståelse for at når en hovedaksjonær selger så mye aksjer så vil det bli kursfall, sier Trøim til Dagens Næringsliv.

Les også:

<b>Fredriksen dumper Marine Harvest</b>

<b>- Bedre enn vi noengang hadde regnet med </b>

<b>- Har hatt en formidabel reise</b>

- Jeg håper likevel at John Fredriksen også får lov til å selge aksjer, ikke bare kjøpe. Han har kjøpt i alle år. Sist gang vi solgte var i Frontline, da gikk aksjen 200 kroner rett opp etterpå. Vi får håpe det samme skjer her, sier Trøim.

Heller laks i sol, en høns i regn
Han sitter på kontoret i London med John Fredriksen og viderebringer hans budskap.

- Vi skjønner at folk reagerer. Samtidig må vi også kunne selge aksjer. Noen sier at vi ikke bør selge. Men det er noe som heter at man ikke skal selge høns i regnvær. Det er bedre å selge laks i solskinn, enn høns i regnvær. Det er det vi gjør nå, sier Trøim og viser til den pene kursutviklingen selskapet har opplevd.

Les også: Fredriksens laksefabrikk går så det suser

- Det vi har skjønt er at vi må selge aksjer i selskapene våre når de er på vei opp, vi kan ikke selge på topp, sier Trøim.

Utbyttene kan vi jo leve av livet ut. Tor Olav Trøim

Skryter av ledelsen
I mars ble daværende konsernsjef Åse Aulie Michelet uventet, i alle fall for henne selv, bedt om å gå.

<b>Michelet kastet på dagen</b>

<b>Michelets solide sluttpakke</b>

Mannskapet som siden har ledet bedriften, får Trøims aller beste skussmål. Selskapet har nå en ledelse som er «noe av den beste vi har i våre børsnoterte selskaper», ifølge Trøim.

- Med den nye konsernsjefen Alf-Helge Aarskog og styreleder Ole Eirik Lerøy er selskapet i gode hender. De er svært flinke mennesker som fokuserer på de riktig tingene. De har så mye større erf#229sgrunnlag på fisk enn vi selv har. Vi var viktige til å begynne med, men nå er de viktigere. Vi gjorde mer strukturelle ting. Nå må vi finsnekre det til, sier han.

Bakseteaksjonærer
Fredriksen gir kanskje fra seg et lite halestykke av lakseselskapet, men på ingen måte hele fileten.

- Selskapet har blitt en ordentlig pengemaskin. Nå kan vi sitte i baksetet og være med som aksjonær og ta imot utbytter. De utbyttene kan vi jo leve av livet ut, sier Trøim med et smil.

Han poengterer at det ikke har vært noen enkel oppgave å føre det konkurstruede selskapet de kjøpte 47 prosent av 7. juni 2005 til det det er i dag.

- Vi kjøpte oss inn i et selskap som de facto var konkurs som er blitt bygget opp til et meget solid selskap. Vi har som hovedaksjonær vært med i denne prosessen for å få dette til å skje, sier Trøim.

Han bekrefter at Fredriksen liker denne businessen fordi «billig, god og helseriktig mat er et fornuftig businesskonsept».

Det er ingen andre i verden som er i nærheten av å ha så mye penger i laks som vi har. Tor Olav Trøim

Rikeste laks i verden
At Fredriksen er langsiktig i dette illustreres ved at hans datter Cecilie sitter i styret og at investeringsselskapet har igjen 80 prosent av aksjene, ifølge Trøim. Fredriksen har forpliktet seg overfor tilretteleggerne til å ikke selge aksjer i Marine Harvest det neste halve året.

- Vi selger ikke disse aksjene inn i et svart hull. De som kjøper disse aksjene vet ut ifra en vurdering av lakseprisene at fjerde kvartal bør bli det beste kvartalet i selskapets historie og at det bør medføre et svært høyt utbytte. Det ser alle de som følger aksjen, sier Trøim.

Han poengterer at Fredriksen sitter igjen med lakseaksjer for nesten én milliard dollar.

- Det er ingen andre i verden som er i nærheten av å ha så mye penger i laks som vi har. Og som har tenkt til å fortsette med det, legger han til.

- Hvis noen hadde fortalt oss at vi har mer penger i Marine Harvest enn i Frontline for noen år siden så hadde vi aldri trodd dem. Nå har det blitt sånn på grunn av suksessen, sier Trøim.

Les også på DN.no:

<b>Lesser ut H&M-luksus på Ebay og Finn</b>

<b>- Sør-Europa har bevilget seg en veldig høy levestandard</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.