Forventningene har vært store før den nye sentralbanksjefen i USA - Janet Yellen (67) - taler for Representantenes hus tirsdag ettermiddag norsk tid.

I manuskriptet til Yellens tale kommer det frem Federal Reserve (Fed) trolig vil fortsette nedtrappingen av de månedlige verdipapirkjøpene med forsiktige steg. Fed uttalte i desember og januar at sentralbanken ville redusere sine månedlige tilbakekjøp med 10 milliarder dollar, til 65 milliarder dollar, som en reaksjon på tegn til lysning i amerikansk økonomi.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener talen like gjerne kunne bli holdt av Yellens forgjenger.

- Dette var fullstendig ekko av Ben Bernanke, og ikke minst av den forrige pressemeldingen fra sentralbanken. Dette er kontinuitet i høyeste potens, sier sjeføkonomen til DN.no.

Dobbelt mandat
I talen sier Yellen videre at det er nødvendig med fortsatt lempende politikk etter at programmet for kvantitative lettelser er ferdig.

Selv om veksten har tatt seg opp, gjenstår det fremdeles en del før det amerikanske arbeidsmarkedet kan friskemeldes, understreker hun.

Fed-sjefen gjentar samtidig at hun har en sterk støtte til komitéens politikk. Framover vil hun jobbe for å både å hjelpe økonomien tilbake til full sysselsetting samt påse at inflasjonen holder seg på et stabilt nivå rundt 2 prosent.

Janet Yellen er ny sjef for den amerikanske sentralbanken.
Janet Yellen er ny sjef for den amerikanske sentralbanken. (Foto: Afp)

- Vi er forpliktet til å nå begge delene av Feds doble mandat, sier Yellen, ifølge manuskriptet som ble offentliggjort på sentralbankens hjemmesider tirsdag ettermiddag norsk tid.

Dollaren styrker seg
Janet Yellen, inntil nylig visesentralbanksjef, overtok tidligere denne månedene sjefsstolen etter Ben Bernanke. Etter halvårsrapportering til Husets komité på finansielle tjenester tirsdag, går turen går til Senates bankkomité torsdag.

Dagens tale blir nøye overvåket, og hennes forgjengers tilsvarende seanser har bidratt til å løfte markedene, påpeker MarketWatch.

Dollaren styrket seg etter at manuskriptet ble offentliggjort. Sjeføkonom Mork kan imidlertid ikke se hvordan talen kan bevege markedene.

- Her er det ikke noe nytt, så det ser jeg overhodet ikke. Det eneste som måtte være nytt, er at hun sier noe om de aller siste dataene, påpeker Mork.

Ledighetstall
Fredag viste nye tall at sysselsettingen utenom jordbruket i USA økte med 113.000 i januar, mens en økning på 185.000 personer var ventet, ifølge Bloomberg. Arbeidsledighetsraten var 6,6 prosent, fra tidligere 6,7 prosent, som også var ventet nivå.

De skuffende jobbtallene er av enkelte blitt prøvd bortforklart med værmessige faktorer, men i tirsdagens tale gjør Yellen det altså klart at mye det amerikanske arbeidsmarkedet fremdeles står overfor utfordringer.

Hun sier også at ledighetsraten ikke gir et fullstendig bilde av arbeidsmarkedet.

Under sitt forrige rentemøte 28-29. januar slo Fed fast at målet for renten som bankene betaler hverandre for lån over natten vil holde seg nær null sålenge arbeidsledigheten er over 6,5 prosent. Den nye Fed-sjefen understreker at renten vil forbli lav lenge etter at ledighetsraten faller under 6,5 prosent.

Renten på den amerikanske tiåringen var tirsdag ettermiddag opp fire basispunkter til 2,71 prosent, skriver TDN Finans.

Selve høringen startet klokken 16.00, mens manuskriptet til Yellens tale ble offentliggjort klokken 14.30.

Bakrgunn: Dette vil markedet ha svar på

Les også: Goldman Sachs kan tjene milliarder på dansk kraft

Mest lest på DN.no i dag:
Dropper årstalen – drar til OL
Selger etter 44 år med overskudd: - Det har aldri passet tidligere
Dropper årstalen – drar til OL (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.