Forventningene er store før den første kvinnelige sentralbanksjefen i USAs historie taler foran Kongressen tirsdag ettermiddag norsk tid.

Kan bevege markedet
Janet Yellen, inntil nylig visesentralbanksjef, overtok tidligere denne månedene sjefsstolen etter Ben Bernanke. Nå står foran sin første halvårsrapportering til Husets komité på finansielle tjenester, før turen går til Senates bankkomité torsdag.

Talen vil bli nøye overvåket og hennes forgjengers tilsvarende seanser har bidratt til å løfte markedene, påpeker MarketWatch.

Mens enkelte kommentatorer mener Bernanke gjorde henne en tjeneste ved å sakke farten på seddelpressen før hun tiltrådte, står likevel utfordringene i kø.

Etterlyser klarhet
Ferske jobbtall viser at den amerikanske arbeidstaker fortsatt er i knestående, og det er tiltakende uro for effekten av den reduserte pengetrykkingen, som senest sett i vekstmarkedene. Samtidig gror spørsmålet rundt hva som vil skje med amerikanske renter, som igjen vil kunne påvirke maskineriet i verdens største økonomi.

- Hun må gi langt større klarhet i hvordan rentebildet vil se ut fremover. Det er noe usikkerhet rundt hvordan Fed vil tilnærme seg pengepolitikken, sier investeringsstrateg Russ Koesterich i forvaltningsselskapet Blackrock til Bloomberg News.

Ferske sysselsettingstall offentliggjort fredag var alt annet enn oppløftende, og er av enkelte blitt prøvd bortforklart med værmessige faktorer, der USA i år er utsatt for en spesielt kald vinter. .

Les også: Sjefanalytiker: - Klart svakere enn ventet

Meningene er imidlertid delte.

Jobbmarkedet avgjør
Sysselsettingen utenom jordbruket i USA økte med 113.000 i januar, mens en økning på 185.000 personer var ventet, ifølge Bloomberg.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First tror at Fed må revurdere takten på nedtrappingen av sine månedlige tilbakekjøp dersom den svake utviklingen fortsetter.

- Vi kan ikke legge skylden på været for det var en kraftig økning i bygg- og anleggsvirksomheten, sa han til TDN Finans før helgen.

Venter bekreftelser
Spørsmålet flere nå stiller seg er hvorvidt Yellen vil anerkjenne at bedringen i arbeidsmarkedet har sakket av.

Dette gir seg også utslag i amerikanske statsobligasjoner mandag, der den løpende renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner er ned til laveste nivå på tre måneder, ifølge Bloomberg.

- Vi vil trolig se at markedet posisjonerer seg for Yellens tale i morgen. Vi venter på informasjon om hvordan Yellen vurderer den siste rekken av svakere tall og om hun tror de primært er værrelatert, eller om de antyder en svekkelse i vekstutsiktene, sier rentestrateg John Davies i Standard Chartered til Bloomberg.

Nye rentediskusjoner?
Under sitt forrige rentemøte 28-29. januar slo Fed fast at målet for renten som bankene betaler hverandre for lån over natten vil holde seg nær null sålenge arbeidsledigheten er over 6,5 prosent.

Arbeidsledigheten for januar ble i arbeidsmarkedsrapporten fredag oppgitt til 6,6 prosent, fra tidligere 6,7 prosent, som også var ventet nivå.

Dermed nærmer man seg grensen på 6,5 prosent som Fed tidligere har satt som et markeringspunkt for nye diskusjoner omkring renteutviklingen.

Nedtrapper tilbakekjøp
Fed uttalte i desember og januar at sentralbanken ville redusere sine månedlige tilbakekjøp med 10 milliarder dollar, til 65 milliarder dollar, som en reaksjon på tegn til lysning i amerikansk økonomi.

Samtidig har amerikanske politikere vært skyld i å hive sand i maskineriet ved å godta offentlige budsjettkutt, øke skattene og en rekke budsjettfeider som har satt investorenes tillit til USA på prøve.

Politikerne er imidlertid sterkt delte omkring Feds tilnærming.

Republikanerdominans
Republikanere flest er imot pengetrykkingen og nullrenteregimet som de mener risikerer å svekke amerikanske dollar, og gi grunnlag inflasjonsøkning og bobler i økonomien.

Dette ventes også prege tirsdagens høring av den Republikaner-dominerte komiteen i Senatet.

- Jeg tror ikke det er noe hun (Yellen, red.anm) ikke er klar for. Disse er noen ganger politiske teatre. Det er mellomvalgsår, så du kommer til å se litt spill for galleriet fra begge sider, sier sjeføkonom Paul Ashworth i Capital Economics til Reuters.

- Ikke fyrverkeri
Republikaner og paneldeltaker Shelley Moore Capito vil ha mer konkrete svar fra Yellen enn det hun fikk fra Bernanke. Hun trolig imidlertid Yellen vil bli spart for de verste slagene som ble tildelt hennes forgjenger.

- Hun vil bli behandlet med respekt. Jeg tror ikke det vil være noe særlig med fyrverkeri, sier Capito til Reuters.

Manuskriptet til Yellens tale offentliggjøres klokken 14.30 norsk tid tirsdag. Selve høringen starter klokken 16.00.

DN.no følger saken.

BAKGRUNN:
Dette blir Yellens største utfordringer
Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent
Investorguru Jim Rogers: - Verden vil drukne i likviditet

Holberg-fondene om salgsrushet i vekstmarkedene: Dette har kun skjedd tre ganger tidligere

Les også:
Denne nordmannen dro inn 28 mrd. ifjor

Asia i dag: Kina tar bølgen i Dubai (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.