Grunder og styreleder i Norsk Industri Olje og gass, Ståle Kyllingstad, mener oljefunnet i Nordsjøen gir hele leverandørindustrien en ny langsiktighet.

- Feltet blir satt i drift om syv til ti år, og så er det produktivt i rundt 30 år. Det er en hel arbeidsgenerasjon før feltet er ferdig utvunnet, sier Kyllingstad.

Han anslår investeringene som skal gjøres de neste årene til 50 milliarder kroner, basert på erf#229 med andre feltutbygginger.

- Dette er svært positivt. Det genererer en ny positivitet og langsiktighet, sier han.

- Stor glede
Den svært suksessrike multigrunderen kan melde om svært mange glade sjeler i Stavanger i dag.

- Vi lever i en svært omskiftende verden, det går opp og ned, godt med noe som er stabilt og langsiktig, sier Kyllingstad.

- Var det ventet at funnet skulle vise seg å være så stort?

- Vi gikk alle og håpet på at feltet skulle vokse etter videre undersøkelserm men så har vi de siste årene hatt for eksempel Gro-feltet som gikk i motsatt retning. Derfor var det svært positivt å få nyheten i dag, og særlig at det er et oljefelt som slår ut positivt, sier han.

Norge har de siste årene beveget seg raskt fra en oljenasjon til gassnasjon. I tillegg har en rekke felt bransjen har hatt stort håp til, ikke innfridd.

Les mer: Skuffende Gro kan bremse Norskehavet-satsing

- Mer å finne
- Dette er en gigant. Det har veldig mye å si, sier han.

- Området som feltet ligger i er modent. Er det så modent at nå er alt funnet?

- Nei, man vil fremdeles finnes mer olje der. Det skal bores en Aldous Nord som kan løfte feltet enda mer, og det vil finnes mer i området, mener han.

En ny feltutbygging forlenger også tidsalderen for såkalte satelittutbygginger, som bygges ut under vann, og må knyttes til en eksisterende plattform og infrastruktur. En rekke mindre funn på norsk sokkel er tidskritiske fordi de må bygges ut mens "morplattformen" ennå er i drift. En rekke store felt på norsk sokkel synger på siste verset.

Men Erik Haugane, toppsjef i Det norske oljeselskap, som er deleier i Aldous og storaktør i småfunn understreker at det ligger langt frem i tid.

- Finner du et lite felt i nærheten av Aldous nå, vil det ta lang tid, minst 15 år, før det blir bygget ut fordi det ikke er kapasitet. Det er flere steder på sokkelen det ligger småfunn som ikke er bygget ut fordi det ikke er kapasitet i infrastrukturen, sier han.

Det norske oljeselskap steg 27 prosent på Oslo Børs i dag, og Haugane hadde tatt på seg gullsløyfen på selskapets godt timede resultatpresentasjon.

Les også: - Gir en ny oljegenerasjon

I tillegg til å løfte norsk oljeservice, mener Ståle Kyllingstad at funnet øker interessen til internasjonale selskaper.

- Sammen med det som skjer i Barentshavet er dette veldig bra for de internasjonale selskapenes fokus. Når en politisk stabil sokkel også viser seg som interessant så er det svært positivt.

- Bekrefter potensialet
Også Aker Solutions er svært positive til storfunnet.

- Først og fremst gratulerer vi Statoil og lisenspartnerne med Aldous Majour og andre funn de siste ukene, sier Øyvind Eriksen, arbeidende styreformann i Aker Solutions, i en epost til DN.no.

- De nye funnene og de mange viktige oppgavene relatert til modne felt gir spennende muligheter for fortsatt utvikling av olje og gassindustrien i Norge, fortsetter han.

Aker Solutions fortalte på kvartalspresentasjonen fredag at selskapet har ansatt 1200 personer så langt i 2011.

- Våre planer er basert på at norsk sokkel vil by på mange store oppgaver i tiårene fremover. Derfor har Aker Solutions så langt i 2011 rekruttert mer en 1200 nye medarbeidere og derfor investerer vi blant annet i ny teknologi. Utviklingen de siste ukene bekrefter grunnlaget for disse planene og beslutningene, skriver Eriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.