Aktiviteten i norsk økonomi øker mer enn ventet.

Bruttonasjonalproduktet (bnp) for Fastlands-Norge steg 0,7 prosent sesongjustert i tredje kvartal 2012, ifølge det kvartalsvise nasjonalregnskapet som Statistisk sentralbyrå la frem tirsdag.

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans var det på forhånd ventet en vekst på 0,5 prosent.

- Fortsatt god fart i norsk økonomi, kommenterer seniorøkonom Knut Magnussen i en oppdatering fra DNB Markets tirsdag.

Stekere underliggende vekst
Han trodde på forhånd på en vekst på nettopp 0,7 prosent, men peker på at veksten trolig er enda litt sterkere enn tallet umiddelbart gir inntrykk av.

- Elektrisitetsproduksjonen trakk ned med 0,2 prosentpoeng, hvilket tyder på at den underliggende oppgangen er sterkere, skriver Magnussen.

Samlet bnp falt 0,8 prosent i tredje kvartal. Ifølge Magnussen skyldes fallet en nedgang i bruttoproduktet i petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart

Eksporten falt 3,1 prosent, mens samlet importen var opp 1,1 prosent i kvartalet.

steg. Tradisjonell vareeksport, det vil si varer utenom olje, gass, skip og plattformer. økte noe overraskende med 0,5 prosent. Men, det regionale nettverket har vist positiv utvikling for eksportrettet industri så langt i år, konstaterer Magnussen.

De foreløpige beregningene fra SSB viser samtidig at antall sysselsatte personer var opp 0,5 prosent på årsbasis.

Revideringer
Bnp for Fastlands-Norge i foregående kvartal ble samtidig revidert til en vekst på 0,8 prosent fra en rapportert oppgang på 1,0 prosent. BNP samlet ble revidert til en oppgang på 1,0 prosent fra opprinnelige rapportert oppgang på 1,2 prosent.

Ifølge SSB var konsumet i husholdninger opp 0,9 prosent i tredje kvartal fra forrige kvartal. Bruttoinvesteringer i fast kapital i fastlandsøkonomien falt 3,1 prosent

Seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken Capital Markets trodde på forhånd at veksten i tredje kvartal ville bli på 0,5 prosent.

- Til tross for den lille overraskelsen på opppsiden i tredje kvartal, vil revideringene av veksten i de foregående kvartalene kunne føre til at fastlands-bnp vil falle under både Norges Banks og våre prognoser for 2012. Inntil videre fortsetter vi å tro at den første renteøkningen kommer i september 2013, skriver Wolden Bache i en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.

Les også:

Nå snur det: - Naivt å tro at vi ikke blir rammet

Eurosonen inn i ny resesjon

Tallene som bør skremme Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.