- Personkarakteristikk er noe av det vi ser på når vi skal finne nye eksterne forvaltere, sa direktør Erik Hilde i Norges Bank Investment Management (NBIM) under en konferanse i regi av analysebyrået Morningstar torsdag.

NBIM, som forvalter Oljefondet, bruker eksterne forvaltere til å håndtere deler av fondets investeringer. De siste årene har fondet kuttet ut et betydelig antall mandater, men ifølge planen skal antallet dobles til 100 mandater over de neste fem årene.

Flere eksterne forvaltere inngår i planen om et skifte fra vide mandater til mer spesifiserte mandater som skal fokusere på fremvoksende markeder, små selskaper og miljørelaterte selskaper. NBIM leter derfor etter forvaltere som er spesialister på disse områdene.

- Helt oppslukte
- Gode forvaltere er smarte og kreative. Noen er ekstremt konkurransemennesker. De er helt oppslukte i å slå markedet, og de har et ekstremt fokus på porteføljen.

I sin skildring av en god forvalter siterer Hilde også den verdensberømte investoren David Swensen:

- Gode forvaltere har en tendens til å ha "en skrue løs", sier han.

Leter i land for land
Oljefondet har en målsetning om fire prosent realavkastning. Siden 1998 har den faktiske avkastningen vært 2,5 prosent årlig i snitt.

Når NBIM leter etter eksterne forvaltere som skal øke avkastningen, er dette en prosess som består av informasjonsinnhenting, analyser, møter og vurderinger.

- Vi leter aktivt etter forvaltere i land for land i de fremvoksende markedene i tillegg til forvaltere som spesialiserer seg på de små selskapene, sa Oljefondets sjef Ynge Slyngstad til Financial Times tidligere i år.

Omfattende oppgave
Ifølge Hilde er oppgaven svært omfattende.

- Vi samler inn mye informasjon om selskapet og fokuserer på blant annet de ansatte, teamet som helhet, verdier og regnskap. Vi ber om å se porteføljen for tre år tilbake i tid for å kunne analysere hvilke endringer som er gjort. Endringene sammenligner vi med hva andre forvaltere har gjort.

Hilde understreker også viktigheten av å gjennomføre intervjuer ute hos de enkelte forvalterne.

- Vi møter forvalterne og analytikerne på kontorene deres. Slik går informasjonen rett fra pulten deres til oss. Vi ønsker å møte hele teamet og sette oss ned sammen med både traderene og analytikerne, sier han.

Les mer: Satser 1,8 mrd på svidd gummi

Oljefondet blant de dårligste

Storaksjonær vil selge seg ut av Blackrock (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.