Gullprisen er seksdoblet siden 1999, fra 253 dollar per unse til 1.387 dollar per unse 14. oktober, men det kan snart bli slutt på dagens rekordhøye priser mener tidligere hedgefondforvalter Einar Bonnevie.

Bonnevie, som nå jobber hos Jens Ulltveit-Moe, har sammen med analysesjef Lars H. Mikkelsen sett på de fundamentale forholdene for gullet, skriver Finansavisen.

- Gull er alle boblers mor, og snart er festen over, sier Bonnevie til avisen.

 

Han mener gull nå er det stikk motsatte av en inflasjonsbeskyttelse.

Ikke alltid like sikkert
- Som en beskyttelse mot inflasjon investeres det i gull, som allerede har steget femgangeren og trolig er verdens mest inflaterte råvare. Skulle man sikret seg mot inflasjon ved å investere i gull, måtte man kommet inn mye tidligere, sier Bonnevie.

Han sier mange glemmer at gull ikke alltid er en like sikker investering, og viser til at avkastningen i gull var negativ i åtte år fra 1991 til sommeren 1999.

Bonnevie anbefaler i stedet eiendom og eiendomsfond, som har mange av de egenskapene som inflasjonsredde investorer egentlig leter etter.

- Skal videre opp

SEB Enskila er uenig med Bonnevie om at det er en boble, og mener prisoppgangen i gull er drevet av faktorer som fortsatt gjelder.

- En grunnleggende og økende mistillit mot den amerikanske dollaren er den viktigste, sier gullanalytiker Bjarne Shieldrop i SEB Enskilda til Finansavisen.

Les også: Gullrekord nummer 16

- Jeg er ultra-bearish på alt

Gullfeberen stiger

- Gullrush neste år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.