Det er en utfordrende jobb å skulle forutse hvordan et selskap vil gjøre det i fremtiden, og hvilke aksje det er smart å få kloa i. Analytikernes estimater gir kundene en pekepinn på hvor de bør sette pengene, men i enkelte tilfeller pekes det i en helt annen retning enn selskapet er på vei.

I første kvartal bommet analytikerne kraftig i over halvparten av estimatene.

- Jeg ble overrasket over at analytikerne bommer så mye som de faktisk gjorde, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet, til DN.no.

- Tipper du seks av tolv riktige på tippekupongen så får du ingen premie for det, sier Skar.

Flest bom
Funnene stammer fra en fersk sammenstilling Nordnet har gjort av tall SME Direkt har samlet inn. Nordnet har sammenlignet analytikernes prognoser og estimater med de virkelige utfallene.

18 av 24 ebit-estimater bommer med mer enn 10 prosent opp eller ned i forhold til det selskapets kvartalsrapport, mens 15 av 24 eps-estimater bommer med mer enn 10 prosent.

- Vi mener at det er viktig å vise private aksjesparere og investorer hvor ofte analytikerne treffer og hvor ofte de bommer. Analysene er en av flere kilder investorene baserer seg på når de avgjør om de bør satse på eller ikke, sier Skar.

Han viser til pekefingerregelen som sier at man bør gjøre flere gode enn dårlige "aksjebets" - klarer du å treffe i mer enn 50 prosent av tilfellene, tjener du penger.

- Da er det jo greit å vite at analytikerne bommer i mer enn halvparten av tilfellene, sier Skar.



Nordnet har fokusert på estimatene for driftsresultatet (ebit-estimatene, earnings before interest and taxes) og resultat per aksje (eps, earnings per share).

En feilmargin på 10 prosent opp eller ned har blitt definert som at resultatet ligger innenfor forventningene.



Undersøkelsen omfatter selskapene som er inngår i aksjeindeksen OBX, det vil si de 25 mest omsatt aksjene* (med unntak av Norwegian Property, som ikke følges av SME Direkt).

Analytikernes treffsikkerhet var i første kvartal 38 prosent. 41 prosent av rappportene var bedre enn analytikernes estimater, mens 21 prosent var dårligere.


Svenskene bommer mer
En liten "trøst" kan være at svenske analytikere bommet enda mer enn de norske.

Nordnet har gjennomført undersøkelsen i Sverige de siste fire kvartalene. I første kvartal i år traff 32 prosent av estimatene, i fjerde kvartal 2009 traff 39 prosent, i tredje kvartal var treffprosenten på bare 21 prosent, mens analytikerne i andre kvartal 2009 traff med 25 prosent.

For trege til å plukke opp
Nordnets norske undersøkelse viser at analytikerne oftest trodde at resultatene var dårligere enn de viste seg å være.

- Det har selvfølgelig vært vanskelig for analytikerne å bedømme kraften og farten på tilbakehentingen, men samtidig er det i stor grad selskapenes egne handlingsplaner, som effektivisering og kostnadsbesparelser, som har bidratt til resultatforbedringene. Dette burde analytikerne kunne plukke opp, sier Anders Skar.

Overoptimistiske analytikere
McKinsey påpeker i en rapport at analytikerne ikke er så flinke til akkurat det - å få med seg at utviklingen snur. Konsulentene i McKinsey gjennomførte i 2000 og 2010 en undersøkelse av i hvilken grad konsensusestimatene for selskapene på S&P 500 stemmer overens med det selskapene faktisk leverer.

Den ferske undersøkelsen, som ble offentliggjort i april, bekrefter og forsterker funnene i den første McKinsey-undersøkelsen - at analytikere har en tendens til å være for optimistiske, for bullish - som står i motsetning til Nordnet-funnene.

Analytikerne var også sene til å revidere estimatene slik at de tok hensyn til nye økonomiske betingelser eller endringer. I økonomiske nedgangstider økte avvikene.

McKinsey-konsulentene påpeker at analytikerne fortsatt er for optimistiske, til tross for at det iløpet av det siste tiåret er innført lover og reguleringer som blant annet har til hensikt å øke kvaliteten på analytikernes langtidsestimater.

Vanskelig å spå, men
Nordnets undersøkelser er gjort i en periode der markedsuroen var stor.

- Den økonomiske utviklingen er utrolig vanskelig å spå, spesielt på kort sikt. Det siste året har også vært spesielt, hvor mange selskaper fortsatt slikker sårene etter finanskrisen, sier Skar.

Han forstår at det er vanskelig å utarbeide estimater, og sier at undersøkelsen ikke er et forsøk på å undergrave jobben analytikerne gjør.

- Men jeg syns treffprosenten er lav, sier Skar.

Han påpeker også at det særlig er i urolige tider at kundene har stort behov for veiledning gjennom gode analyser.

Les: Han leder Norges beste meglerhus

Gullår for meglergutta

Les også fredagens børskommentar: - Når børsen er billig... (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.