De fleste eiendommene som legges ut for salg i Kragerø-skjærgården er små flekker på holmer og skjær. Tåtøy hovedgård er på drøye 700 mål, og dekker mesteparten Tåtøy. Øya, som ligger noen minutter med båt fra Kragerø sentrum, har rundt 150 fastboende.

- Her er det mulighet for prisrekord med klar margin, tror eiendomsmegler Ronny Jørstad i Terra Eiendomsmegling Kragerø.

Ut av familien
Ifølge Jørstad er boligrekorden i Kragerø på rundt 20 millioner kroner, mens det er solgt fritidseiendommer for rundt 22 millioner kroner. Bakgrunnen for salgsplanene er at Olav Tåtøy (64) som har bodd på gården en mannsalder har blitt for gammel til å holde eiendommen ved like. Hverken sønnen Alf Espen Tåtøy (33) eller de to barna til Olav Tåtøys søster har anledning til å bo der eller råd til å kjøpe ut de andre.  

Dermed går det mot et salg, og ifølge Alf Espen Tåtøy har det vært interesse for eiendommen tidligere.

- For rundt seks år siden ble vi forelagt et bud på 50 millioner kroner, men da var det ikke interesse i familien for å selge, sier han.

Jørstad peker på at betalingsviljen kan være mindre nå enn den var for noen år siden.

- Vi tror eiendommen er veldig mye verdt, men en slik pris i dagens marked vil være bursdag og julaften på en gang. For markedet for sjønære perler har vært vanskeligere de siste årene, sier han.

- Politisk vanskelig
Jørstad har ikke noen prisantydning klar ennå, for det gjenstår fortsatt en stor jobb med å beregne verdiene og klargjøre boplikteiendommen for salg. Derfor anslår han at eiendommen først er klar for salg til våren.

Tåtøy mener det ligger store potensielle verdier i å skille ut tomter fra eiendommen som kan utvikles til fritidsformål, og viser til områdene Mannodden og Sjøstrand på øya, som de siste 10-15 årene er omregulert til fritidsformål i strandkanten. Han sier de har vurdert å ta utviklingsjobben selv, men nå kommet frem til at det må overlates til andre.  

Jørstad i Terra Eiendomsmegling mener likevel at det politisk sett i Kragerø idag er vanskelig å skille ut tomter for salg.

- Kragerø-kommune har i dag ingen praksis for å omregulere såkalte LNF-områder (Landbruk, næring, fritid) til verken bolig eller fritidsformål, sier han.

Megleren mener verdiene ligger i en flott eiendom med mye historie, samt inntektene fra de rundt 190 festetomtene som idag ligger på rundt 170.000 kroner årlig. Det kan også være mulig å innløse disse.

- Jeg tror kjøperen er en kapitalsterk person utenfra som selv vil bosette seg på eiendommen, og ser utviklingspotensialet og er opptatt av eiendommens historie, sier Jørstad.  

- Jaget fra tunet
Gården Tåtøy Østre kom i familiens eie i 1934, da agronom Alf E. Vold kjøpte eiendommen Han fikk senere lov til å ta navnet Tåtøy. Tåtøy ble benyttet som lystgård for Kragerø-folk frem til 1860-tallet, selve hovedhuset, der det står i dag, antas å være oppført rundt 1840.

- Folk som spurte Tåtøy-høvdingen Alf Tåtøy om å få kjøpe tomter ble nærmest jaget fra tunet, men om de spurte om å få leie eller feste tomter fikk de i mange tilfeller ja, sier etterkommer Alf Espen Tåtøy.

Les mer om hyttemarkedet: - 300 ganger bedre enn ifjor

Se video på DNtv:

Les flere eiendomssaker:
Mer skatt når «hytte» blir bolig
Tre grunner til at boligprisene vil stige videre

<b>Feng shui avgjør eiendomskjøp i New York</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.