- Det beste eksempelet er da sjeføkonom Steinar Juel i Nordea i 2005 skrev om Gjedrems årstale. Tittelen var ”Gjedrem brukte perfektum”, sier tidligere sentralbanksstyremedlem Øystein Thøgersen.

I forbindelse med Lehmkuhl-konferansen, og Lehmkuhl-foredraget med sentralbanksjef Svein Gjedrem, er Thøgersen invitert til NHH for å snakke om hvordan man skal tolke sentralbanksjefen når han prater. Hvert lille ord og vending i Gjedrems taler granskes med lupe.

- Men det er jo egentlig makroøkonomenes jobb. De sitter der med gule tusjer og leter etter selve kodeordet for å finne ut hva dette egentlig betyr. Det er en egen vitenskap, ja, en slags kremlologi, sier han.

Kremlologi er et ord for kunsten å ut fra et veldig tynt grunnlag gjette seg til hva ledere, styrer eller politiske grupper tenker eller kommer til å gjøre. Ordet stammer fra Kreml, og mysteriet rundt de innerste politiske kretsene i Sovjetunionens ledelse.

Små signaler
Og det er viktig å høre etter når Gjedrem taler. For i nevnte perfektum-tale fra Gjedrem i 2005, endret sentralbanksjefen formuleringen sin fra futurum: ”vi skal ligge etter andre land i rentehevingene”, til perfektum: ”vi har ligget etter sentralbankene i andre land”.

- Det var jo opplagt et signal, og renten ble hevet en liten stund etter, sier han.

Makroøkonomenes kodeknekking har vokst frem etter at sentralbanken la om sin strategi.

- Før var overraskelser sett på som optimalt. Renten ble satt opp mye og kraftig. Vurderingen på om man hadde gjort en god jobb, var om man hadde klart å holde det hemmelig. De virkelig gode devalueringene var de som kom som julekvelden på kjerringa, sier han.

Nå er bildet motsatt, der kommunikasjon er noe av det viktigste for sentralbanken for å sikre prisstabilitet.

- Aktørene i økonomien skal ha priset inn sentralbankens reaksjonsfunksjon. Det betyr ikke noe annet enn at hver gang det kommer en nyhet, har Norges Bank oppdratt oss til å skjønne at når disse tallene kommer inn slik, tenker Norges Bank sånn, sier han.

Optimal non-event
Han peker på at markedet i dag skjønner veldig godt hvordan Norges Bank tenker.

- Det optimale er at det er en ”non-event”, at markedet allerede hadde priset inn reaksjonen, sier han.

Les også: Krever mer åpenhet rundt oljefondet

Les også om da sentralbanksjef Svein Gjedrem i 2006sendte sjokkbølger ut i markedet under et nettmøte på DN.no: Kjørte krone og rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.