Mens grekerne er i gatekamper mot pålagte sparetiltak, forbereder europeiske finansinstitusjoner seg på den greske ukontrollerte konkursen som virker å rykke stadig nærmere for hver dag, skriver Dagens Næringsliv.

Fire analytikere i Irland, Portugal og Tyskland sier til DN at de ser dystert på grekernes mulighet til å forbli i eurosonen, og mener en full gresk konkurs virker sannsynlig.

- Plan B
– Eurosonen er klar for å gjennomføre sin plan B, som inkluderer en gresk konkurs. Nå er man først i gang med å sette opp beskyttelsesmekanismene som vil skjerme resten av Europa mot konsekvensene. Det er ikke en fallskjerm for Hellas, men et beskyttende telt for eurolandene, sier sjeføkonom Robert Halver i tyske Baader Bank til DN.

Halver sier at Hellas da i tillegg bør gå ut av eurosonen og gjeninnføre drakmer. For han er helt sikker på at det går mot gresk konkurs.

– Ja. Hellas går konkurs til sommeren. Det vi ser på nå er et politisk skuespill der alle posisjonerer seg. Så kommer konkursen, og da tror jeg brannmurene nå er i ferd med å bli så høye at en gresk konkurs ikke vil få de store smitteeffektene. Men for Hellas blir det jo dramatisk.

Først Hellas, så Portugal?
Ulrich Leuchtmann i Commerzbank sier eurolandene er mer forberedt på en konkurs jo flere dager som går, og at konsekvensene av en konkurs derfor også vil bli langt mindre enn de ville blitt for bare et år siden.

Men konsekvensene kan lievel bli dramatiske, ikke bare for Hellas, men også for Portugal.

– Dersom Hellas går konkurs, vil markedet tenke at Portugal står for tur. Selv om Portugal i motsetning til Hellas forholder seg til kravene fra IMF og EU, vil markedet begynne å vedde imot den portugisiske økonomien, og det kan bli svært ubehagelig, sier analytiker Andre Rodrigues i Caixa Banco de Investimento til DN.

Ikke Hellas man jobber for
Halver støttes av valutasjefen i den tyske storbanken Commerzbank, Ulrich Leuchtmann, som også tror at konkursen kommer.

– Spørsmålet nå er om konkursen kommer i eller utenfor eurosonen – altså om Hellas samtidig som landet går konkurs også går ut av valutasamarbeidet. Det er gode argumenter for begge løsningene. Det er ikke Hellas man først og fremst jobber for. Det er for å redde eurosonen, sier Leuchtmann til DN.

Les også: - Enda dypere ned i grøften

- Vi nærmer oss en konkurs


- Vil ta år før krisen i Europa er løst

Dr. Doom tror eurosonen kollapser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.