Onsdagens finansministermøte i eurosonen er avlyst. Planen var å godkjenne de greske sparetiltakene og avtalen om privat ettergivelse av statsgjeld slik at landet kunne få utbetalt kriselånet på 130 milliarder euro fra EU og IMF.

Ifølge Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, som er leder for eurosonens finansministergruppe, skyldes utsettelsen at greske politikere ikke har sagt seg villige til å stå ved de tøffe betingelsene for kriselånet også etter det greske parlamentsvalget i april.

Vil la landet gå konkurs
Men ifølge Financial Times skal det også ha utviklet seg en splittelse blant medlemslandene i spørsmålet om Hellas i det hele tatt skal få utbetalt kriselånet.

Forsinkelsen fører til at faren for at Hellas misligholder gjelden øker. Landet må få på plass lånepakken før 14,5 milliarder euro i gresk statsgjeld forfaller i midten av mars.

Ifølge FT skal en gruppe av euroland, spesielt de som fortsatt har topprating hos kredittbyråene, ha mistet troen på at Hellas noen gang vil leve opp til forpliktelsene i kriselånsavtalen.

Representanter fra myndighetene i Tyskland, Nederland og Finland skal ifølge avisen presse på for at Hellas går konkurs.

- Vi kommer nærmere en konkurs. Tyskland, Finland og Nederland mister tålmodighet, sier en ikke-navngitt, høyerestående representant for europeiske myndigheter til avisen.

Tøffere retorikk
En av grunnene til at landene i Nord-Europa nå tar i bruk tøffere retorikk skal være at Europa nå er langt bedre forberedt på en konkurs enn tidligere.

Den enorme lånepakken fra Den europeiske sentralbanken ECB til europeiske banker før jul, samt en ny tildeling mot slutten av denne måneden, har vært med på å bygge opp en brannmur som kan hindre at en gresk konkurs fører til en kaotisk situasjon i hele Europa.

I et intervju med DN.no tidligere denne uken pekte sjeføkonom Øystein Dørum i DNB på at det i 2009 ville vært nærmest umulig for de andre euronasjonene å akseptere en gresk konkurs.

- Å slå Hellas konkurs i en situasjon hvor grunnen var usikker under andre gjeldstyngede land kunne man ikke gjøre. Der har ECBs gigapakke før jul, og forventninger om nok en pakke nå i februar, gjort det lettere, sier Dørum.

- Og jeg tror den mye tøffere retorikken vi har sett de siste månedene, på et vis må speile at bekymringene hos europeiske statsledere for konsekvensene av en gresk konkurs er mindre enn før, legger han til.

Mandag sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble at eurosonen nå er bedre forberedt på å håndtere en konkurs enn for to år siden.

Dagen før uttalte Tysklands økonomiminister Philli Rösler at frykten for en gresk konkurs ikke lenger er så stor.

Økonomikommisær Olli Rehn advarer imidlertid om at en gresk konkurs vil gi ødeleggende konsekvenser for Europa. Han oppfordret tirsdag myndighetene i eurosonens medlemsland om å godkjenne kriselånet raskt.

Les også: Dr. Doom tror eurosonen kollapser

Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse


Hellas: Fortsatt store utfordringer for EU-forhandlerne

Ennå ingen enighet i Hellas

- Enda dypere ned i grøften (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.