På et arrangement i regi av Economist i London tirsdag sa Soros at de 30 milliardene euro som grekerne kan få låne av sine partnere i eurosonen bare er et lite skritt på veien for den hardt prøvede nasjonen.

Søndag ble eurosonens finansministreministre enige om å tilby 30 milliarder euro i lån til Hellas over de neste tre årene. Lånene kommer i tillegg til lån på inntil 15 milliarder euro fra Det internasjonale pengefondet IMF.

I dag hevder kilder i Europakommisjonen at krisepakken kan komme til å bli mye større enn planlagt.

Les også: - Krisepakken kan bli tre ganger så stor

- Faren er der fortsatt
Renten på eventuelle lån fra eurosonens medlemsland er satt til fem prosent for tre års fastrentelån.

- Det er bedre enn rentesatsen Hellas kan oppnå i det åpne markedet. Men en redningspakke bør gis til lavere rente, sa Soros tirsdag ifølge Bloomberg News.

Finansguruen har tjent stort på valutahandel og er berømt for at han i 1992 tjente milliardbeløp på spekulasjoner rettet mot det britiske pundet. Soros Fund Management LLC forvalter verdier for rundt 25 milliarder dollar.

Soros mener renten på kriselånene fra eurosonens medlemmer må være langt mer moderat enn fem prosent dersom Hellas til slutt skal få orden på økonomien.

- Hvis ikke, må de stramme ytterligere til. Da går skatteinntektene ned og økonomien vil forverre seg ytterligere. Dermed havner økonomien i en dødsspiral. Den faren er der fortsatt, sa Soros.

Renteoppgang
Nyheten om kriselånet fra eurolandene førte til umiddelbar rentenedgang på greske statspapirer mandag.

Tirsdag snudde rentene opp igjen og onsdag fortsetter oppgangen. Renten på tiårige statsobligasjoner er opp 17 basispunkter til 6,98 prosent.

Forskjellen til tyske statsobligasjoner med samme løpetid er nå på 383 basispunkter. I de fem årene før den greske gjeldskrisen ble kjent var forskjellen mellom greske og tyske statsobligasjoner med denne løpetiden i gjennomsnitt på 65 basispunkter.

- Den politiske viljen til å redde Hellas henger sammen med at en gresk exit fra eurosamarbeidet kunne ført til oppløsning av hele samarbiedet, sa Soros på arrangementet tirsdag.

- Dersom eurosamarbeidet ble oppløst ville man tatt et veldig langt skritt på veien mot oppløsning av hele EU.

Les også: - Krisepakken kan bli tre ganger så stor

Gresk lettelsesrally

Greske renter fortsetter opp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.