Mye raskere strukturelle reformer og lavere tempo på budsjettkuttene. Slik lyder beskjeden til Hellas fra sjefen for IMFs inspektører i Aten.

– Vi vil måtte ta det litt roligere når det gjelder budsjettmessige tilpasninger og bevege oss raskere, mye raskere, for å få på plass reformer, sier Poul Thomson fra Det internasjonale pengefondet (IMF) til den greske avisen Kathimerini.

Thomson, som er sjef for IMFs inspeksjonsteam i Aten, sier også at Hellas muligens må senke minimumslønna og kutte ut feriepengeordninger i privat sektor.

Disse to tiltakene er svært omstridte i Hellas, og fra regjeringshold er det tidligere avvist at inspektører fra IMF, EU og Den europeiske sentralbanken krever kutt i minimumslønna.

Den såkalte troikaen har de siste ukene sittet i forhandlinger med den greske regjeringen om hva som skal til for at Hellas skal få utbetalt et nytt kriselån på 130 milliarder euro (1.000 milliarder kroner) som i prinsippet ble vedtatt i oktober.

Trenger forsikringer
Fordi Hellas ikke nådde budsjettmålene i 2011 krever de tre instansene at grekerne vedtar enda større kutt i revidert budsjett for 2012.

Thomson sier i intervjuet at IMF trenger forsikringer fra alle partiene i den greske samlingsregjeringen om at de vil gjennomføre reformene når en ny regjering er på plass etter valget på ny nasjonalforsamling. Valget skal etter planen avholdes 8. april, og det er frykt for at partienes behov for å markere seg overfor velgerne vil gjøre det vanskeligere å få på plass en avtale med troikaen. Thomson sier imidlertid at avtalen vil være i boks i løpet av få dager.

Det konservative partiet Nea Demokratia ligger an til å vinne valget, men partiets leder har tidligere sådd tvil om han vil gå med på kuttene som IMF krever. (©NTB)

Les også: Lei av at EU redder banker, ikke land

EU: Det haster med Hellas-avtale



Dr. Doom tror eurosonen kollapser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.