Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets stiller i en kommentar spørsmålet: Hvor ille er det egentlig i Spania og Italia?

Han viser til at fallet i spansk bnp hittil ikke har vært større enn det Sverige opplevde under sin bankkrise tidlig på 1990-tallet, mens nedgangen i italiensk bnp er noe større.

«Men for både Italia og Spania er det langt igjen til det blir så ille som i Finland tidlig på 1990-tallet. Det er derfor ikke så overraskende at partier som mener de søreuropeiske landene bør greie seg selv har fått stor oppslutning i Finland. For finnene kom gjennom sin dype krise uten hjelp utenfra», skriver Juel.

Sjefsøkonomens inntrykk er at det både i Italia og i Spania nå tas de politiske tak som er nødvendige, men at det kreves tålmodighet før man ser effektene av dem.

«Det vi ser i finansmarkedene nå illustrer at tålmodigheten der er lik null. Det er imidlertid viktigere at italienske og spanske velgere viser samme tålmodighet som det svenske og finske velgere gjorde for tjue år siden», skriver Juel.

Spanske og italienske renter stiger videre
Rentene på toårige spanske og italienske statspapirer fortsatte opp onsdag, mens de tilsvarende tyske rentene falt.

Analytiker Brian Barry i Investec Bank forklarer nedgangen i de tyske rentene med en kombinasjon av svake nøkkeltall koblet med noe lavere enn ventet selskapsinntjening.

- Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt strukturen og omfanget av de tiltak som kan bli tatt, noe trygge havner nå drar nytte av, sier han til Bloomberg News.

Onsdag kom det en rekke nyheter koblet til utviklingen i den tyske økonomien. Industriproduksjonen ble rapportert ned 0,9 prosent i juni på månedsbasis, mot en ventet nedgang på 0,8 prosent. Handelsbalansen for samme måned viste en oppgang til 17,9 milliarder euro, mot et ventet fall til 14,6 milliarder

I tillegg solgte den tyske sentralbanken tiårige statspapirer for 3,4 milliarder euro til en rente på 1,42 prosent, mens kredittbyrået Fitch gjentok sin langsiktige AAA-rating på Tyskland med stabile utsikter.

Renten på spanske og italienske statspapirer ble onsdag ettermiddag handlet opp henholdsvis 25 og 11 basispunkter.


Les også: Tyskland beholder superøkonomi-statusen


- Tegn på en psykologisk oppløsning i Europa og Spania mot kanten av stupet: - Et spørsmål om dager eller uker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.