- Spenningen som har preget eurosonen det siste året har allerede ført til tegn på en psykologisk oppløsning i Europa, sier Italias statsminister Mario Monti i et intervju med det tyske ukesmagasinet Der Spiegel i helgen.

I løpet av sommeren har han opplevd at landets statsrenter på nytt har steget til krisehøye nivåer. I markedene frykter man at de mest utsatte landene, som nettopp Italia, ikke skal klare å overholde sine gjeldsforpliktelser.

Skuffelsen ble til optimisme
Torsdag steg rentene på spansk og italiensk statsgjeld kraftig etter at sentralbansksjef Mario Draghi i ECB varslet at sentralbanken ikke vil sette igang nye støttekjøp av statsgjeld i markedet før eurosonens krisefond ESM og forløperen EFSF setter igang sine oppkjøpsprogram.

Fredag falt imidletid rentene kraftig og nedgangen fortsetter mandag. I markedene ser man nå ut til å tro på at EU-landene godkjenner den nye bruken av krisefondene og at de mest utsatte landene faktisk vil be om hjelp fra krisefondene.

Har god tid
Signalene fra myndighetene i både Italia og Spania tyder imidlertid på at de foreløpig ikke har noen planer om å be om finansiell støtte.

- Etter planen skal jeg være statsminister frem til april 2013 og jeg håper at jeg kan hjelpe til med å redde Italia fra finansiell ruin med moralsk støtte fra noen europeiske venner, spesielt Tyskland, sier Monti.

- Men for å gjøre det helt klart: jeg sier moralsk støtte, ikke finansiell. Jeg understreker: ikke med finansiell hjelp. Men de bør gi litt spillerom til landene som nøyaktig følger de europeiske reglene, sier Monti.

Spanias økonomiminister Luis de Guindos uttalte i helgen at landet avventer detaljer rundt ECBs støttekjøp før det eventuelt ber om hjelp.

- Vi har tid og vi kan vente til alle detaljer blir klare, sa han til den spanske avisen ABC.

Ifølge den italienske avisen La Repubblica forsøker imidlertid Frankrikes president Francois Hollande å presse Italias statsminister Mario Monti til å be om støtte fra Europas redningsfond. Hollandes strategi, som også inkluderer å utøve press for at Spania skal be om støtte, er utformet for å beskytte Frankrike fra markedsspekulasjon, ifølge avisen.

Rentelettelse
Renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid steg til 7,44 prosent i annenhåndsmarkedet torsdag, før den falt tilbake til 6,77 prosent fredag. Renten på italienske lån med tilsvarende løpetid steg til 6,28 prosent torsdag kveld og falt siden til 6,01 prosent fredag. Begge land opplever at rentene faller ytterligere noen basispunkter mandag. Til sammenligning er renten på den tyske tiåringen på 1,39 prosent.

Italias statsminister mener Tyskland bør vise mer velvilje overfor de mest utsatte landene ettersom landet etter hans mening faktisk tjener på gjeldskrisen.

- Den høye renten Italia må betale subsidierer akkurat nå de lave rentene som Tyskland betaler. Uten den risikoen, ville rentene på tyske statsrenter vært noe høyere, sier Monti i intervjuet med Der Spiegel.

Alvorlig funksjonsfeil
Selv om ECB-sjef Mario Draghi ikke lanserte umiddelbare tiltak torsdag, understreket han at de høye rentene på enkelte lands statsgjeld er uakseptable og at det må gjøres noe med dem.

- Risikopremier som er knyttet til frykt for oppløsning av euroen er uakseptabelt. Euroen er ikke reverserbar, sa sentralbanksjefen.

Italias statsminister er glad for støtten fra sin landsmann i ECB.

- Jeg kan bare ønske velkommen ECBs uttalelser om at det er en "alvorlig funksjonsfeil" i markedet for statsgjeld i eurosonen. Det er også sant at noen land har vært nødt til å ta på seg ekstraordinært høye kostnader for å finansiere gjelden. Det er akkurat det jeg har sagt i lang tid, sier Monti i intervjuet med Der Speigel.

Les også:

Draghi vurderer nye krisetiltak

- Forventningene er enorme

Spania mot kanten av stupet: - Et spørsmål om dager eller uker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.