Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities mener at konsekvensene av en eventuell gresk restrukturering av gjeld er vanskelig å forutse. Selv om han mener sjansene for at en restrukturering er under 50 prosent, mener han at konsekvensene kan være såpass alvorlige at han har gått fra et positivt til et nøytralt syn på norske aksjer.

Reduserer risikoen
"Det er risiko for at det vil bli en markert smitteeffekt til det finansielle systemet og til andre gjeldstyngede land. I verste fall vil en ny global finanskrise kunne utvikle seg", skriver Lødemel i et notat til kunder onsdag.

Les også: Nedgraderer Spania

Sjeføkonomen mener at det på bakgrunn av dette er riktig å redusere risikoen i aksjemarkedet til situasjonen er mer avklart.

"Situasjonen vil forhåpentligvis bli løst, men risikoen for en krise synes å være for høy til å ignorere", skriver Lødemel.

Alvorlig for bankene
Til TDN Finans sier han at banker kan være særlig utsatt, da de typisk eier mye statsobligasjoner og annen statsgjeld.

- De som er mest utsatt er europeiske banker som eier mye statspapirer og kan tape både på restrukturering og kursfall. Norske banker har trolig liten eksponering mot disse papirene, sier han til TDN Finans.

- Hellas vil sannsynligvis ikke velge å restrukturere gjelden, men dersom det mot formodning skulle skje, vil det kunne få alvorlige konsekvenser, sier Lødemel.

Les også: - Hellas kan trenge 120 mrd. euro

<b>- Tror det blåser over</b>

<b>- Verdens mest risikable</b>

<b>Hellas forbyr shortsalg</b>

<b>Tung dag på Europas børser</b>

<b>- Grekerne betaler oss aldri tilbake</b>

<b>- Uaktuelt å restrukturere gresk gjeld</b>

<b>OECD: - Det sprer seg som Ebola</b>
- Bensin til bålet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.