- Vi må ikke ha noen illusjon om at Norge ikke vil rammes dersom det kommer et nytt tilbakeslag i internasjonal økonmi. Vi er en åpen, liten økonomi. Vi er helt avhengig av å selge varer og tjenester til andre land. Får vi et tilbakeslag kommer det til å ramme norske arbeidsplasser, sier Jens Stoltenberg.

En sommerbrun statsminister hadde kalt inn pressen onsdag ettermiddag i hagen til representasjonsboligen, etter et møte om den økonomiske situasjonen i Europa og USA med finansminister Sigbjørn Johnsen og sentralbanksjef Øystein Olsen.

Overfor DN.no utdyper Johnsen at Norge kan rammes på flere måter: som investor i europeiske verdipapirer, som eksportør av varer til Europa, men også gjennom at krisen rammer kapitaltilgangen til norske banker.

Norske banker bedre rustet enn i 2008
Stoltenberg understreker likevel at Norge - og norske banker - er forholdsvis godt rustet dersom gjeldskrisen topper seg.

- Norsk økonomi er sterk. Vi har reserver. Vår bank- og finansnæring er solid, og er faktisk bedre rustet nå enn i 2008 for å stå imot et eventuelt nytt tilbakeslag og en ny finanskrise. (...) Det viktigste vi nå gjør er å holde orden i norsk økonomi. Det at vi nå holder igjen på pengebruken, gjør oss i stand til å bruke mye penger dersom det kommer et nytt tilbakeslag, sier han.

Stoltenberg forsikrer også at kriseberedskapen er god, og at vi "har verktøy i verktøykassa", som finansfondet og obligasjonsfondet, men også næringsspesifikke tiltak som garantier for industrien.

- Alvorlig situasjon
Men statsministeren legger ikke skjul på at han ser mørke skyer over Europa.

- Det er en alvorlig situasjon, som er blitt mer alvorlig gjennom sommeren. Dels fordi det ikke har lykkes verdenssamfunnet, Europa eller USA å komme frem til en omforent, helhetlig plan om hvordan man skal håndtere underskuddet, dels fordi fra å ramme endel mindre europeiske land så har det begynt å ramme et stort land som Italia, som er det tredje største landet i eurosonen. Da snakker vi med en gang om mye større tall, om større økonomier, og langt større krefter som er ute og virker i internasjonal økonomi, sier Stoltenberg.

Amerikansk skatt og norsk velferd
Han håper nå at landene i eurosonen kommer frem til en løsning på den greske gjeldsfloken i løpet av torsdagens krisemøte i Brussel.

- Det viktigste er at de kommer frem til en løsning som reduserer usikkerheten. Samtidig er det ingen tvil om at det er viktig at de enkelte landene handler, som Hellas, Spania, Italia, Portuga. De må redusere utgiftene, de må øke inntektene, og de må heve skattenivået hvis de skal være i nærheten av å opprettholde dagens velferdsnivå. Du kan ikke betale skatt som amerikanerne og tro at du skal få velferd som nordmenn, fastslår Stoltenberg.

- Og USAs statsgjeld skyldes jo i stor grad uansvarlige skattelettelser, legger han til.

Finansministeren mener det ikke er riktig for Norge å uttale seg om den konkrete krisepakken til Hellas.

- Men det er viktig at man i løpet av dette møtet klarer å komme med et såpass klare budskap at man roer et nervøst marked, sier han.

Papandreou: - Være eller ikke-være
Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel møtes onsdag i et siste forsøk på samkjøre sine posisjoner før torsdagens toppmøte i eurogruppen. Det er fortsatt ikke enighet om hvor mye private aktører skal involveres i den nye krispakken til Hellas, som er ventet å ligge på 115 milliarder euro. En mulighet som ifølge Financial Times begynner å få støtte blant flere regjeringer er en ny skatt på europeiske banker, som skal kunne samle inn 30 milliarder euro de neste tre årene.

Markedet er svært spent foran torsdagens møte, og rentene på greske statsobligasjoner med to års løpetid steg til sitt høyeste nivå noensinne på onsdag, med 143 basispunkter til 40,45 prosent før det falt noe tilbake på ettermiddagen. Investorene frykter at Hellas vil misligholde deler av den kolossale gjelden sin og, enda verre, at krisen når de større spanske og italienske økonomiene.

Hellas' statsminister George Panadreou er i alle fall klar på hvor viktig det er at EU-landene kommer frem til en løsning på torsdag.

- Dette kan bli et være eller ikke være for Europa vei fremover, sier han i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg News onsdag.

I USA skaper en avtale mellom demokratiske og republikanske senatorer - den såkalte "Gang of Six" - ny optimisme rundt forhandlingene om en heving av gjeldstaket, der partene hittil har stått steilt mot hverandre. Avtalen går ut på at Kongressen går med på å heve grensen for statens låneopptak før tidsfristen 2. august, mot at regjeringen vedtar å kutte offentlige utgifter med 3.700 milliarder dollar de ti neste årene.

- Jeg mener at dette er et meget betydelig steg, sa president Barack Obama tirsdag kveld.

- Men vi har dårlig tid.

- Fremtiden til eurosonen står på spill

Ny panikk - greske renter over 40 prosent

The Gang of Six gir håp om gjeldsløsning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.