Når industribedriften Elkem selges ut av landet er det en sorgens dag for mange. Orkla-sjef Bård Wiggen mener på sin side at det er bra for Elkem å bli solgt til China National Bluestar.

- Det som er viktig for Elkem fremover er at det kommer inn i en setting som gjør at man kan utvikle selskapet videre. Med det kinesiske eierskapet kan det utvikles både teknologisk og det gir tilgang til nye markeder, sier Wiggen til DN.no.

Ikke mange kan løfte denne investeringen
Ifølge Elkem-sjef Helge Aasen har Orkla jobbet med Elkem-salget i et år, og tilslutt stod det mellom fire ulike kjøpere, melder TDN Finans. China National Bluestar var det eneste kinesiske.

Les: Elkem er blitt kinesisk

- Det er et faktum at det ikke er mange miljøer i Norge som kan løfte en investering på 12, 5 milliarder kroner, sier Wiggen.

Ingen "hjelp" å få
Mange, særlig representanter fra den politiske venstresiden og fra interesseorganisasjonene, er skuffet over at Elkem selges ut av Norge.

- LO-leder Roar Flåthen sier til Aftenposten i dag at dette er et eksempel på at det ikke finnes sterke nok, private, kapitalmiljøer i Norge til å sikre norsk eierskap?

- Det er en utfordring for oss, og for Norge generelt, at det er lite privat kapital, sier Wiggen.

Han mener Flåthens beskrivelse er riktig.

- Kombinasjonen med mye kapitalbehov og behov for å dekke utviklingen i et globalt marked er særdeles krevende for norske virksomheter. Det er litt av årsaken til at vi går ut, sier Wiggen.

Orklas storeier Stein Erik Hagen sa i september at han forventet at selskapene ville havne på utenlandske hender.

- Det er et stort tankekors at vi ikke har såpass med privat kapital i norsk næringsliv. Det er en svakhet, sa han til NRK.

Les: - Norsk solsatsing blir solgt ut

- Alle blir litt dårligere
Mangel på privat kapital kan føre til at konsekvensen av å holde alt "i landet" kan bli at selskapene ikke får mulighet til å utvikle seg fullt ut, mener Wiggen.

- Vi har støttet opp om og investert mange milliarder i Elkem, i Rec og i svenske Sapa, og vi ser at selv for en virksomhet som oss det ikke er mulig å dekke behovet alle steder. Skulle vi fortsatt med å støtte opp om disse virksomhetene ville det bety at alle vil bli litt dårligere enn de kanskje ellers kan være.

- Hvis det hadde eksisert et konkurransedyktig norsk bud, hadde du foretrukket å selge til norske aktører?

- Elkem er en global virksomhet, og det er mange andre elementer som er viktige - ikke bare akkurat det med å være norsk. Hva slags kompetanse har eieren, hva slags markedsadgang det gir, hva tenker ny eier om forsking og utvikling? Å være norsk er bare et av flere elementer, sier Wiggen.

- Vi ville vurdert totaliteten.

Les også: - Jeg hadde håpet på mer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.