Norske meglerhus har bidratt til at annenhver rigg som er bestilt i verden de siste tolv månedene er finansiert herfra.

Enheter til en samlet verdi av 65 milliarder kroner ligger i ordrebøkene. De fleste av dem uten engasjement.

- Trenger nytt utstyr
Finansringreven Petter Dragesund i Pareto Securities tror ikke investorene som har kastet seg på riggrushet har tatt for stor risko, selv om brorparten av riggene er bygget på ren spekulasjon.

- Nei, jeg tror ikke det. Vi har sagt i mange år er at det trengs nytt utstyr. Og det ser vi i den teknologiske utviklingen, så svaret på det er nei, de får betalt for det, sier han til DN.no.

- Ingen fotografering
Dragesund bør vite hva han snakker om. Han er av landets fremste rådgivere innen finansiering, fusjoner og oppkjøp.

  Han leder virksomheten blant dem som kanskje oftest har vært involvert i offshore- og oljeservice-transaksjonene som er gjort i landet de siste 10 årene. Det har også gjort at det sjeldent holder med kun én kalkulator for å komme frem til hva han årlig drar ut av pengemaskinen Pareto.

Men, det dreier seg om flere titalls millioner kroner. Nok til en selvpålagt policy om "ingen fotografering".

- Vi tror det blir bedre
Riggrushet stanset like raskt som det begynte. I andre kvartal tørket kapitalmarkedet godt inn for nær samtlige som ønsket å hente penger. Dragesund erkjenner at kapitalmarkedet endret seg noe på vårparten, men ser klare tegn til bedring. Han støtter investor Øystein Stray Spetalens kommentarer til DN.no torsdag om at markedene likevel vil svinge.

Les også: - Alt avhenger av oljeprisen

- Kapitalmarkedet er litt sånn av og på, og nå har vi akkurat hatt en periode hvor det har vært svakt. Vi tror jo det blir bedre. Nå har vi gjort to emisjoner denne uken her, DetNorske og Archer, så vi ser jo at investorene er der når de føler at kapitalmarkedet har stabilisert seg, sier Dragesund til DN.no.

- De vil investere
Corporate-sjefen tror også at aktiviteten vil øke fremover, med noe mer stabilitet. Han peker på at det mange selskaper som er positive fordi de har lyst til å vokse, og at de vil bruke kapitalmarkedene til finansiering av dette både gjennom låneopptak eller ved utstedelse av nye aksjer. Investorene er helt klart tilstede, ifølge ham.

- Det som har vært aller viktigst er at man har fått ut litt av volatiliteten i markedet, for det gjør at de tør å investere. Underliggende så vil de investere fordi de ser at utsiktene er gode, sier han.

Ikke nytt riggrush med det første
Aktviteten i riggmarkedet i første kvartal i år plasserte det norske kapitalmarkedet helt i verdenstoppen. Siden har det vært stille.

- Hva skal til for at man får et nytt riggrush?

- Det tror jeg både vil være drevet av kontrakter og rater, og hvordan det går, sier Dragesund til DN.no.

- Men, det vel ikke nødvendigvis på riggsiden man ser den store kontraheringen. Nå har det vært mange kontraheringer, så at dét markedet får seg en pause vil vel ikke være så veldig overraskende, sier han.

Ny optimisme
Som en av meglerhusets viktigste pengetrykkere er det naturlig at Dragesund var benket fremst i hovedsalen under årets offshore- og oljeservicekonferanse i regi av meglerhuset. Og det er der vi finner ham. Klar til fangst.

Stemningen som har preget årets konferanse har vært lettere euforisk. Man bør ha godt duggete briller for ikke å få det med seg. Etter de største oljefunnene i Nordsjøen siden gullalderen på 80-tallet er det ny giv. Ny optimisme. Ny tid. Igjen. Finanskrisen goodbye.

- Overraskede investorer
Totalt 104 selskaper har presentert seg på konferansen de siste to dagene. De er generelt svært positive, ifølge Dragesund.

- Investorene er overrasket over hvor positive selskapene er, sier han til DN.no.

- I hvilken grad tror du de siste funnene i Nordsjøen har påvirket sentimentet?

- Det er alltid positivt det. Men, husk på at over de siste ti årene, om vi ser på de norske aktørene, så har flere og flere blitt veldig internasjonale. Derfor er de mye mer avhengige av aktiviteten globalt enn av enkeltsegmenter. Men det er likevel klart at det er positivt med ny optimisme, avslutter Pareto-toppen.

Rask supergevinst
En som har tatt risiko og gamblet på riggboomen er investor Øystein Stray Spetalen gjennom selskapet Standard Drilling. Nå får han betalt.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Standard Drilling selger en oppjekkbar rigg, uten kontrakt, som er til bygging ved verft i Singapore. Salget gir selskapet en gevinst på 220 millioner kroner. På én rigg. Selskapet har ytterligere seks rigger i bestilling, og initiativtakerne har selv omtalt seg som en oppkjøpskandidat.

Vil søke finansiering i Asia
Konsernsjef Mark Jackson i Standard Drillling sier til TDN Finans at finansiering av selskapets nybygg er den største usikkerhetsfaktoren han møter blant investorer og analytikere, men vil likevel ikke inngå kontrakter nå. Han tror finansieringen vil bli å finne i Asia, ikke Norge.

- Vi vil sannsynligvis se mot Asia for finansiering. Långiverne der ser mer på verdien av eiendeler enn verdien av kontrakter, sier Jackson til TDN Finans.

Les også:
<b>Spetalen selger rigg </b>

<b>- Venter konsolideringsbølge i rigg</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.