LONDON. Torsdag morgen strømmer norske og internasjonale investorer, analytikere og presse inn i et konferanselokale i den britiske hovedstadens finansdistrikt. Norges største oljeselskap, Statoil, holder presentasjon av fjerde kvartal.

Tidligere torsdag la Statoil frem et justert driftsresultat på 15,2 milliarder kroner i fjerde kvartal 2015. Dette var bedre enn analytikerne ventet på forhånd, ifølge estimater selskapet selv har hentet inn.

Analytiker Trond Omdal i Pareto viser til at det justerte driftsresultatet omtrent er som ventet.

- Det justerte resultatet etter skatt er vesentlig svakere enn ventet. Men det er grunnet en veldig høy skatteprosent, sier han til DN på telefon fra Oslo.

- Capex-guidingen på 13 milliarder var litt lavere enn konsensus. De guider til under ti milliarder innen 2018, sier Omdal.

Ifølge analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank er det gode underliggende tall i Statoils kvartalssrapport.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank følger oljeselskapet Statoil.
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank følger oljeselskapet Statoil. (Foto: Elin Høyland)
- Justert ebit er en prosent høyere enn vårt estimat, men ti prosent høyere enn konsensus. Det er drevet av kanonbra tall i Norge. I sum er tallene bra, sier han til DN.

Utbytteprogram

DN har i en rekke artikler skrevet om Statoils utbyttepolitikk. Flere analytikere mener det ikke er bærekraftig at Statoil opprettholder utbyttenivået med dagens lave oljepris.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Det var knyttet stor spenning til om Statoil-sjef Eldar Sætre vil annonsere utbyttekutt på dagens kapitalmarkedsdag.

Styret i Statoil vil derimot foreslå for generalforsamlingen at det for fjerde kvartal i år opprettholdes et utbytte på 0,2201 dollar per aksje, og at det innføres et toårig program for utbytteaksjer med start i fjerde kvartal 2015.

- Jeg er usikker på hvordan markedet kommer til å tolke det. Men de skriver mellom linjene at det er et nivå som kommer til å bli opprettholdt fremover, sier Sveen-Nilsen.

Programmet for utbytteaksjer gir aksjonærene et valg mellom å motta kvartalsvise utbytter - enten i kontanter eller i form av nyutstedte aksjer i Statoil, med 5 prosent rabatt for fjerde kvartal 2015.

Dagens store samtaleemne

Senere torsdag holder Statoil kapitalmarkedsdag, der konsernsjef Eldar Sætre og resten av ledelsen i selskapet vil gjøre rede for sin finansielle strategi fremover.

Ifølge Sveen-Nilsen i Swedbank vil  utbytteprogrammet bli det store samtaleemnet blant Statoils investorer og analytikere torsdag.

- Jeg tror det blir hvorvidt aksjonærene kommer til å like scriputbytte eller ikke, understreker han.

I tillegg mener han det vil bli snakk om i hvilken grad selskapet er i stand til å kutte investeringene videre nedover, slik det indikeres i kvartalsrapporten.

Aksjen stiger

Statoil-aksjen har falt markert siden nyttår, grunnet det store fallet i oljeprisen. Om selskapets arrangement torsdag vil føre til kursbevegelser for aksjen, er Sveen-Nilsen noe usikker på.

-  Men jeg tipper det blir en positiv aksjekurs i forhold til markedet, sier han.

Statoil-aksjen stiger like etter åpningstid på Oslo Børs torsdag. I skrivende stund er aksjen opp over seks prosent.

Følg med på Statoil-aksjen på DN Investor her.

Omstiller

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil viser til at den lave oljeprisen tynger selskapets resultat i sin presentasjon av fjerde kvartal.

- Men resultatet reflekterer sterk underliggende vekst på grunn av sterk produksjon, sier han fra scenen.

Sætre understreker flere ganger at Statoil er inne i en omstilling, og at målet er å gjøre selskapet mer rustet for fremtiden.

- Selskapet vil stå sterkere når markedet bedrer seg og prisene snur, sier han.

- I stedet for å lure på hva oljeprisen skal være i fremtiden, former vi et selskap som skal være stødig i alle tider.

Han viser til at det er to ting som er viktige i denne omstillingen. At målene for effektivisering er bærekraftige, selv når markedet blir bedre og at selskapet investerer i prosjekter som gir store volum.

DN er på plass i London og følger Statoils presentasjoner hele torsdag. Følg med på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Starter nedtelling til kinesisk bankkrise

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd