Europakommisjonen gjennomføre denne uken en flernasjonal storrazzia mot flere av de store oljeselskapene i Europa. Kommisjonen mistenker selskapene for å ha bidratt til å manipulere oljeprisene som informasjonstjenesten Platts publiserer.

Tidligere i uken ble det spekulert i om det var en advarsel fra det franske oljeselskapet Total som førte til at kommisjonen innledet etterforskning. I et brev til den internasjonale finanstilsynsorganisasjonen Iosco fra ifjor sommer advarer selskapet om det selskapet mener er «unøyaktige» oljepriser.

Brevet ble skrevet i forbindelse med at prisfastsettelsesprosessen ble vurdert av Iosco.

Total har vært kritisk til den store graden av intern vurdering av riktig pris, manglende gjennomsiktighet i prisvurderingen, muligheten for å stenge ute store aktører fra prisvurderinger for en gitt periode – uten ankemulighet – samt den overveldende makten Platts samt enkeltaktører har fått i prisbestemmelsen.

- Systemet er ikke perfekt
Total-sjef Chistophe De Margerie sier imidlertid at han vil bli «svært overrasket» dersom kommisjonens undersøkelser avdekker prisfiksing i oljemarkedet.

- Med tanke på kjennskapen jeg har til selskapene som er nevnt, vil jeg bli veldig overrasket dersom de har bidratt til manipulasjon av prisene, sa De Margerie til pressen etter selskapets generalforsamling i Paris fredag ifølge Bloomberg News.

- Systemet er ikke perfekt, men det betyr imidlertid ikke at det foregår prisfiksing, sier De Margerie.

Royal Dutch Shell, Statoil og BP er blant selskapene som er mistenkt for manipulasjonen.

Total-sjefen stiller seg svært tvilende til at Statoil kan være involvert i manipulasjon av oljeprisene.

- Jeg kjenner Statoil og jeg kan ikke forestille meg at det selskapet manipulerer priser. Jeg kjenner deres etiske standard. Jeg ser ingen stor skandale her, sier De Margerie.

LES OGSÅ:

Razzia hos Statoil

Petoro kan bli trukket inn i Statoil-anklager

Analytiker om Statoil-razziaen: - Alvorlig

Mener Statoil-razzia koster milliarder

Ungarsk alarm kan ha utløst storrazziaen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.