Finansmarkedene, og flere til, våknet igår til sjokkmeldingen fra Paris. En trader i den franske storbanken Société Générale har gjennom derivathandel og finurlige transaksjoner gjennom et års tid svindlet banken for 4,9 milliarder euro – nesten 40 milliarder kroner.

Les også: "Spekulerte" bort 40 mrd.

– I starten trodde jeg det var en spøk, sier Nicolas Rutsaert, analytiker i Dexia SA i Brussel til nyhetsbyrået Bloomberg.

Veddet og tapte
I likhet med andre "rogue traders", hvorav britiske Nick Leeson er den mest kjente, har den franske traderen veddet på at markedet skulle gå opp. Så brast Subprime-boblen i høst, og siden har aksjekursene stupt.

Nick Leeson: Supersvindlerens bekjennelser

Traderen, som igår ettermiddag ble identifisert med bilde av FT.com og flere andre nyhetsorganisasjoner som 31-årige Jérome Kerviel, gjorde store plasseringer i derivater i det europeiske aksjemarkedet.

Hvem er Jérôme Kerviel? (ekstern lenke)

Siden han kjente bankens kontrollrutiner godt, klarte traderen å skjule tap ved å innta nye posisjoner for å dekke opp for de løpende tapene.

Einstøing på flukt

Kerviel skal gjennom helgen ha bistått banken i et desperat forsøk på å rydde opp. Men utover søndagen ble omfanget klart, og han skal nå ha forsvunnet over alle hauger.

– Jeg vet ikke hvor han er, sa Socété Générale-sjef Daniel Bouton igår.

Kerviel beskrives som en junior-trader og innesluttet einstøing som har jobbet i banken siden 2000 i "back office"-funksjoner. Ifjor fikk han sjansen som trader, men var langt fra blant stjernemeglerne. Årslønnen var under 100.000 euro (800.000 kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.