Markedet er på full fart inn i en kollaps som kan sende aksjekursene ned 20 prosent, mener investorguru Marc Faber.

Han var gjest på den amerikanske nyhetskanalen CNBC tirsdag.

- Jeg tror ikke markedene kommer til å falle på grunn av Hellas. Jeg tror ikke at markedet kommer til å falle på grunn av budsjettstupet, fordi jeg tror ikke at det kommer til å bli et budsjettstup, sier han, og fortsetter:

- Markedene kommer til å falle fordi bedriftenes inntjening kommer til å skuffe, og den globale økonomien kommer knapt nok til å vokse neste år, eller kanskje falle. Det er grunnen til at aksjer kommer til å falle minst 20 prosent.

Faber trekker frem Apples skuffende kvartalstall som sendte aksjekursen i selskapet ned 20 prosent fra toppen i september. I tillegg kommer svake tall fra gigantene Amazon, McDonalds og Google. Det har svekket investortilliten de seneste ukene.

- Risikere fullstendig samfunnskollaps
- Det kommer til å komme smerte, og den kommer til å være betydelig. Spørsmålet er om vi tar mindre smerte nå gjennom innstramminger eller risikere en fullstendig samfunnskollaps om fem til ti år, sier han.

Han tror at amerikanske politikere ikke kommer til å ta smerten, men at de kommer til å forsøke å få bukt med problemene som bare kommer til å vokse seg større.

Faber mener det er flere ting som hindrer videre økonomisk vekst.

Blant annet mener han at eiendomsmarkedet aldri har vært så "overbygget". Han mener man også står overfor enda mer gjeldsnedbygging.

Les også: - Den nåværende krisen er bare oppvarming

- 100 % sannsynlighet for verdensomspennende resesjon


- Trolig den største svindelen noensinne


Faber i 2009: Tror verden ender i krig og total finanskollaps (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.