Statoil og Rosneft har undertegnet en aksjonær- og samarbeidsavtale for et samarbeidsprosjekt som skal vurdere muligheten for kommersiell drift fra skiferformasjonen Domanik.

Det melder Statoil i en pressemelding fredag.

Ifølge selskapet representerer avtalen et viktig steg videre etter prinsippavtalen for skiferoljesamarbeid som ble inngått i juni.

- Dagens avtale viser at begge parter er fast bestemt på å gå videre med å realisere hydrokarbonpotensialet i skiferformasjonen Domanik. Lykkes vi, kan dette bli et skiferolje-område i verdensklasse, sier Lund i pressemeldingen.

- Pålitelig partner
Det var Lund og konsernsjef Igor Sechin i Rosneft som fredag undertegnet avtalen.

- Deltakelse fra en pålitelig partner som Statoil og bruk av avansert teknologi vil hjelpe oss med å komme i gang med å utvinne vanskelig tilgjengelige ressurser som i framtiden vil reflekteres positivt i Rosnefts finansielle rapporter og øke selskapets aksjeverdi, sier Sechin i pressemeldingen fra Statoil.

Pilotprogram
Det opplyses at selskapene vil etablere et samarbeidsprosjekt som skal drive et treårig pilotprogram samt vurdere muligheten for kommersiell produksjon. Rosneft vil eie 51 prosent og Statoil 49 prosent av selskapet. Begge selskapene vil bidra med teknologi og ansatte til selskapet.

Statoil vil bære kostnadene for gjennomføringen av pilotprogrammet i 12 lisensblokker. Programmet vil inkludere datainnsamling, samt boring og hydraulisk frakturering av pilotbrønner.

Når pilotprogrammet er fullført, vil Rosneft og Statoil sammen velge ut lisensblokker i Samara-regionen for eventuell kommersiell utbygging, opplyser selskapet.

Les også: Oppgraderer Statoil

Mest lest på DN.no i dag:
Han har hatt 10 visninger - bare ett bud
- Tydelig at investorene ikke er interessert lenger
Kjempekrav etter Hennig-Olsens flykonkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.