Stortingsvalget ble nettopp den thrilleren som meningsmålingene tydet på. At de rødgrønne likevel beholdt flertallet, var vel ingen stor overraskelse, ifølge sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Les også:
- Ingen markedsreaksjoner på valget
Stoltenberg sikret seieren
- En politisk prestasjon

Han peker imidlertid på at måten det skjedde på var ganske overraskende. De borgerlige partiene fikk nemlig klart flere stemmer enn de rødgrønne, men tapte likevel fordi Venstre falt under sperregrensen.

- Vi tolker dette som en velgerstraff av Venstres stahet når det gjelder regjeringssamarbeid, noe som kan få konsekvenser frem mot neste valg, men det er langt frem dit, skriver Mork, og legger til:

- I denne omgang er det viktigere at Lars Sponheim nå forsvinner ut av politikken.

Spenning i samarbeidsklimaet
Han peker på at oppslutningen på rødgrønn side har skiftet betydelig fra SV til Arbeiderpartiet.

- Det vil nok føre med seg en viss økning av spenningen i samarbeidsklimaet mellom de to partiene. For å rettferdiggjøre fortsatt regjeringsdeltakelse må SV-ledelsen nå kreve større innflytelse på politikken, skriver han.

Mork tror at det kan bety krav om skatteøkning.

- Men SVs innflytelse er også svekket, for om nødvendig kan jo Ap i stedet støtte seg på KrF og det som står igjen av Venstre, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.