Når starter den amerikanske sentralbanken nedtrappingen av de massive støttekjøpene av stats- og boliglånsobligasjoner?

Spørsmålet har preget verdens finansmarkeder helt siden sentralbanksjef Ben Bernanke i vår kom med de første hintene om at nedtrappingen kanskje var i ferd med å nærme seg. Onsdag kveld kommer kanskje svaret.

- Grovt formulert har Fed, verdens suverent viktigste sentralbank, «oversvømmet» verdensøkonomien med masse billige dollar, som i sin jakt på (mer)avkastning har funnet veien inn i aksje-, råvare- og valutamarkeder og i raskt voksende vekstøkonomier, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i sin morgenrapport onsdag.

Han peker på at pengetrykkingen har vært omdiskutert, og at mange har ment at effekten på realøkonomien er liten, mens faren for inflasjon og oppbygging av finansielle ubalanser er stor. Flere Fed-medlemmer har derfor lenge foreslått å redusere eller stanse de kvantitative lettelsene - kalt QE3 (se faktaboks).














- Men også fra sentralt hold har vært klart uttrykt at kranen på et tidspunkt måtte skrus igjen. Samtidig har man søkt å dempe effektene av dette ved å introdusere et tredje virkemiddel: Ved å «fremtidsguide» markedene på at styringsrenten vil holdes på dagens rekordlave nivå i hvert fall til ledighetsraten har nådd 6,5 prosnt, forsøker Fed å holde markedets renteforventninger nede.

Ifølge Dørum har dette vært svært viktig når bedre vekst- og arbeidsmarkedstall peker mot mindre pengetrykking. Helt vellykket har imidlertid guidingen ikke vært, mener sjeføkonomen, og viser til at markedet har svar med renteoppgang.

- Dette truer gjeninnhentingen i boligmarkedet. Høyere renter kan også dempe investeringslysten i næringslivet, skriver han.

Overrasket om festen fortsetter som før
Dørum har lenge antatt at dagens Fed-møte ville bli T-Day, dagen Fed ville annonsere tapering, det vil si første skritt i nedtrappingen av sine obligasjonskjøp. Når økonomien bedres, behøves mindre gass fra pengepolitikken.

- Men Fed har åpenbart ikke ønske om å ødelegge for et ennå sårbart oppsving. Derfor er det nesten utenkelig at Fed i dag vil annonsere nedtrapping som overstiger markedets forventninger. Konsensus er at kjøpene skal kuttes fra 85 til 75 milliarder dollar månedlig. Det passer bra med at kjøpene skal avsluttes i løpet av ett års tid, som innebærer at man har åtte møter å fordele nedtrappingen på, skriver han, og legger til:

- Om noe, tror vi at Fed heller begynner forsiktig, og øker nedtrappingen etter hvert. Uansett er det klart at markedene allerede i fire måneder har tilpasset seg at Fed en vakker høstdag ville begynne å blinke med lysene. Overrasket blir vi derfor bare om Fed lar festen fortsette som før.

Les også: - Den altoverskyggende begivenheten

Dagens mest leste på DN.no:

- Vi ble behandlet som kveg

Kan bety kroken på døra for én av tre

Moræus Hanssen har tjent én milliard på si (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.