Mario Draghi har skaffet seg enorm fallhøyde etter at han i talen torsdag skapte børsrally verden over og en solid rentelettelse for både Spania og Italia.

- Tomme tønner ramler mest, eller? spør analytiker Richard Falkenhäll i morgenrapporten fra SEB fredag.

Sentralbanksjefens tale i London torsdag har skapt forventninger om at Den europeiske sentralbanken (ECB) på ny vil kjøpe opp statsgjeld fra Spania og Italia i et forsøk på å presse ned rentene på gjelden. ECB har tidligere gjennomført slike støttekjøp, men kun i et begrenset omfang, gjennom det såkalte Securities Markets Programme (SMP).

Samtidig gjorde Draghi det klart at han vil gjøre alt det som er nødvendig for å bevare euroen.

- Og tro meg, det vil være nok, la han til.

Får markedets dom
Richard Falkenhäll i SEB undres likevel over hvorfor uttalelsene kommer bare en uke før det neste rentemøtet i ECB. Talen skaper forventninger om nye og kraftige tiltak fra sentralbanken etter at banken har vært mer eller mindre passiv med tanke på slike ekstraordinære tiltak siden den siste runden med billige treårslån til europeiske banker (LTRO) ble gjennomført mot slutten av februar i år.

- Spørsmålet er derfor om hvorfor uttalelsene kommer nå? Er det en måte å stille mer motstridige medlemmer, les tyskerne, overfor et fullbyrdet faktum? En ting er likevel sikker: om ikke ECB leverer på møtet neste torsdag kommer markedets dom til å bli hard, skriver Falkenhäll i rapporten fra SEB.

Skapte fallhøyde
Draghi har uten tvil skapt stor fallhøyde for seg selv etter talen. Signalene fra sentralbanksjefen ble mottatt med jubel i de fleste finansmarkeder verden over.

  • Statsrentene i Italia og Spania falt markert, blant annet falt den spanske tiåringen under syv prosent igjen. Euroen styrket seg markert mot dollar og er i dag rundt 1,3 prosent sterkere enn torsdag morgen.
  • Aksjemarkedene verden over har steget markert det siste døgnet. I oslo endte hovedindeksen opp 1,7 prosent torsdag. Tungvekterne i Eurostoxx50-indeksen endte opp 4,3 prosent, den brede S&P 500-indeksen i USA steg 1,7 prosent og i Asia stiger børsene mellom én og to prosent fredag morgen.
  • I råvaremarkedene stiger både olje- og gullprisen. Et fat nordsjøolje steg nesten tre dollar fra torsdagens svakeste notering til den sterkeste.

Klare signaler
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror gårsdagens tale er en indikasjon på at sentralbanken vil starte en ny runde med støttekjøp av statsgjeld.

- ECBs Draghi gjorde det en sentralbanksjef i et kriseland skal gjøre: Gi klare signaler til markedet om at sentralbanken vil stille opp, skriver Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets fredag

- ECB kan ikke kjøpe statsobligasjoner for å finansiere underskudd i enkelte medlemsland, men sentralbanken kan kjøpe obligasjoner, for eksempel gjennom SMP-programmet, dersom det må til for å få pengepolitikken til å fungere. Sentralbanken har gjort dette tidligere, men kun i begrenset omfang. Mye tyder på at det blir en ny runde med SMP nå, skriver Magnussen.

BAKGRUNN:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.