Trine Skei Grande (V), som har lansert seg selv som kandidat til å bli kunnskapsminister i en eventuell ny, borgerlig regjering etter valget, gikk rett på sak på et seminar om høyere utdannelse mandag.

- Det er katastrofe for norsk økonomi at vi utdanner folk til oljen, og ikke satser tyngre innenfor fornybar energi, sa Skei Grande under seminaret ifølge Dagens Næringsliv.

Reaksjoner på uttalelsen lot ikke vente på seg.

– Jeg blir nesten provosert av det Trine sier. Det finnes ingeniører som begynte i oljen og nå jobber innen fornybar energi. Vi trenger teknologer, og jeg lurer på hvordan hun har tenkt til å finjustere hva slags utdannelse de skal ha, svarte Marianne Aasen (Ap), en av de andre deltagerne i diskusjonspanelet under seminaret i regi av Nasjonalt organ for kvalitet i utdannelsen (Nokut).

– Å påstå at horder går fra olje til fornybar energi er en overdrivelse. Jeg mener vi må benytte oss av det enorme handlingsrommet Norge har. I et slikt perspektiv er det bakvendt å bare utdanne mange innen olje, sa Skei Grande.

- Utdanner ikke for fremtiden
Overfor DN etter forklarer Skei Grande at poenget hennes er at vi stort sett utdanner folk til behov vi har i dag, og ikke for fremtiden.Hun mener regjeringen ikke bidrar med nok innovasjonskraft i utdannelses- og forskningssektoren.

– Jeg er stadig ute hos oljebedrifter og spør: Hva når oljealderen slutter? Noen har svaret klart, og kan konvertere teknologien til andre områder. Andre blir svar skyldig. Disse må vi legge til rette for, sier Venstre-lederen til avisen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) understreker at hun deler Skei Grandes synspunkt på at det er viktig å satse på fornybar energi, men er overrasket over den statiske måten fra Skei Grande å se utdannelse på.*

- Vi må ha et videre perspektiv enn som så. Nyutdannede ingeniører i dag har kompetanse som er viktig for nye, bærekraftige energinæringer. Alle som utdanner seg i dag må være beredt på å lære gjennom hele livet. En utdannelse er ikke slutten på læringen, men starten, sier Halvorsen til Dagens Næringsliv.

- Grenseløst dum uttalelse
Ikke alle reagerte like diplomatisk på Venstre-lederens uttalelse.

- Det er en grenseløst dum uttalelse. For det første er oljeindustrien 40 år. Det er en stor grad av de som har vært med siden starten som nå pensjonerer seg. Norsk oljeindustri vil beholde dagens aktivitetsnivå i 20 til 30 år til. Vi trenger kloke og gode hoder til å fylle stillingene til dem som pensjonerer seg. Når vi i tillegg vet at mellom 30 og 40 prosent av de som jobber som ingeniører, er fagfolk som har jobbet seg opp i stillingene, så vet vi at det trengs mye folk. Det gjelder ikke bare ingeniører, men elektrikere, mekanikere og fagfolk innen prosessindustrien, sier gründer av IKM-gruppen, Ståle Kyllingstad, til DN.

Statoils inforamsjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. ønsket overfor Dagens Næringsliv ikke å kommentere det konkrete utspillet til Skei-Grand.

Les også: Oljen og gassen i store deler av Barentshavet kan bli verdiløs


Risikerer raskeste oppvarming av jorden på 20 millioner år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.