Frykten for at den europeiske gjeldskrisen kan være i ferd med å gå inn i en ny fase fortsetter å øke mandag.

Rentene på italienske statspapirer stiger videre etter en markert oppgang fredag. Politisk uenighet og skuffelse over vedtatte innsp#229stiltak har sendt rentene på toårige italienske statsobligasjoner opp nærmere ett prosentpoeng den siste uken.

Nytt og større problem
Dersom landet lider samme skjebne som Hellas, Portugal og Irland, som i praksis er utestengt fra markedet for lån med lengre løpetider, vil EU få et nytt og langt større problem å hanskes med.

- Det nåværende krisefondet er ikke stort nok til å lage en troverdig beskyttelse for Italia. Fondet var aldri laget for det, sier en kilde i Den europeiske sentralbanken ECB til den tyske avisen Die Welt ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Til nå har både Portugal og Irland fått lån fra fondet, som er på tilsammen 750 milliarder euro. Hellas har fått krisestøtte gjennom en egen pakke som ble laget før krisefondet ble opprettet.

Ifølge Die Welt må fondet dobles til 1.500 milliarder euro dersom Italia skal kunne reddes.

-For de tre små grisene
Ifølge Pål Ringholm, som er analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities, har Italia vært på radaren et par uker. Først ved at det ble satt press på italienske banker før det i slutten av forrige uke kom frem at det var blitt tatt større shortposisjoner i kredittderivat- og cashmarkedet.

- Redningsmekanismen som er etablert på 750 milliarder euro er designet for å kunne ta seg av de tre små grisene (Hellas, Irland og Portugal red. anm.) og en temporær finansiering av Spania. Den er ikke volumøs nok til å kunne ”håndtere” Italia, sier Ringholm til TDN Finans.

Analytikeren sier det er størrelsen på landets statsgjeld som gjør det spesielt interessant.

- Foreløpig er vi bare der at det er større grunn enn tidligere til å holde et øye med Italia, men den italienske statsgjelden er på hele 1.600 milliarder euro. Elefanten i rommet er den italienske statsgjelden, sier han.

Skuffer markedet
Etter avstemmingen om den greske innstrammingspakken gikk gjennom det greske parlamentet for to uker siden har Italia og Portugal varslet om at de ville komme med ytterligere innstramminger.

Dette ble sett på som et tegn om at landene hadde lært av situasjonen i Hellas og tatt sine egne innstrammingsbehov mer alvorlig.

- Markedet ble åpenbart ikke beroliget av disse tiltakene, kommenterer Ringholm.

Han ser det som mest sannsynlig at differansen mellom tyske og italienske statsrenter vil fortsette å utvide seg fremover og frykter en ond sirkel der økte finansieringskostnader for staten får realøkonomiske konsekvenser for den italienske økonomien.

Krisemøte i EU
Flere nyhetsbyråer har det siste døgnet rapportert at EU i dag holder et krisemøte om gjeldssituasjonen i Europa. Der skal Italia være ett av temaene.

President Herman van Rompuy EU-rådet skal ha innkalt flere av de øverste lederne av EU-organene til hastemøtet i Brüssel.

Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i ECB, leder Jean-Claude Junker i eurosonens finansministerråd Eurogroup, økonomikommisær Olli Rehn og EU kommisjonens president Jose Manuel Barroso skal være blant toppene som er invitert til møtet.

Senere skal eurosonens finansministre diskutere situasjonen i Hellas og resultatene av stresstestene av europeiske banker, som etter planen legges frem fredag.

Mandag kommer det meldinger om at Italia ikke skal være tema på finansministermøtet.

Frykter mislighold
Renten på italienske statsobligasjoner med to års løpetid stiger mandag til 3,92 prosent. Samtidig øker prisen på forsikring mot italiensk mislighold av gjelden i fem år, såkalte Credit Default Swaps, til nørmere 300 basispunkter. Til sammenligning er prisen på en forsikring mot norsk mislighold av statsgjelden på rundt 20 basispunkter. Ifølge markedet er det nå en sannsynlighet på rundt 22 prosent for at Italia misligholder statsgjelden.

Milano-børsen, som falt 3,5 prosent på fredag, faller rundt 1,5 prosent mandag.

Les mer:

EU nervøse for Italias økonomi

Frykten for at den greske krisen skal spre seg øker

- Inkaller til krisemøte i EU mandag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.