- Det har vært helt fantastisk. Grytten er en artig type, faglig veldig dyktig og han jobber i en kul bransje - som faktisk er enda kulere enn jeg trodde på forhånd. Nå har jeg enda mer lyst til å bli leder, slår videregående-eleven Oscar Hellenes entusiastisk fast.

Blant de over 11.000 elevene som driver Ungdomsbedrift hvert år, er han en av de aller dyktigste. Tidligere i år vant Hellenes NM i konkurranse med andre elevbedrifter.

Ungt Entreprenørskap arrangerte i dag "Leder for en dag", der 30 utvalgte elever fikk følge en leder gjennom en helt vanlig arbeidsdag.

Hydro, Nordea, Tine, Norges Rederiforbund og Utdanningsforbundet var bare noen av virksomhetene som stilte med sin toppleder. Elevene fikk "skygge" kjente fjes som Liv Signe Navarsete, Johan H. Andresen, John G. Bernander, Svein Richard Brandtzæg, Rune Bjerke, Tom Colbjørnsen og Trond Giske.

Oscar Hellenes ble koblet med Burson-Marsteller-topp Sigurd Grytten.

Ser positivt på fremtiden
- Kult å få en liten smakebit på hvordan de store gutta driver business, sier Oscar Hellenes, som fikk være med Grytten på hektisk møtevirksomhet gjennom en helt vanlig tirsdag.

- Det har vært alt fra interne teammøter, til salgsforberedende møter og et kundemøte. Jeg tror Oscar har fått et innblikk i en helt vanlig arbeidsdag her i Burson-Marsteller. I tillegg får han observere ledelse i praksis, sier Sigurd Grytten til DN.no.

- Hvorfor stiller så mange toppledere opp på dette arrangementet?

- Jeg synes det er fint å stille opp på noe sånt, fordi vi får være sammen med veldig engasjerte, flinke, unge mennesker som har lyst til å skape noe og har et positivt forhold til egen fremtid. Håpet er å kunne gi unge et bilde av hva norsk næringsliv er - og jeg er glad for at næringslivet er så bredt representert her. Elevene har fått følge toppsjefer i bedrifter i en rekke ulike bransjer, sier Grytten.

Tenker nytt, skaper verdier
Ungt Entreprenørskaps visjon er å inspirere unge til å tenke nytt og skape verdier. Over 150.000 barn og unge deltok i skoleåret 2009/10 i et tyvetalls programmer - fra grunnskole og opp til masternivå. Drøyt 17.000 personer fra bedrifter, organisasjoner og offentlige etater bidro som veiledere i skolen.

- De som er skoleelever i dag skal bekle stillinger som ennå ikke er skapt og løse utfordringer som vi bare ser konturen av. Gjennom arrangementet "Leder for en dag" ønsker vi å sette fokus på hvilken kompetanse AS Norge vil trenge i fremtiden, sier Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap.

Det er Ungt Entreprenørskaps fylkesforeninger over hele landet som har nominert elevene som deltok i dag. Elevene har stor bredde i bakgrunn og studieretninger, men noe har de felles: De har i ung alder fått erf#229 fra ledende stillinger i Ungdoms- og Studentbedrifter, og de har utmerket seg i dette arbeidet.

- Større gnist nå
Oscar Hellenes (18) roser opplegget:

- Dette er veldig proft, de kan sakene sine, de som driver med dette her - ingen tvil om det, sier han.

Ledergnisten var tent lenge før "Leder for en dag", 18-åringen tar sikte på NHH i Bergen etter videregående.

- Men nå er gnisten enda større. Denne dagen har vært utrolig inspirerende og kjempegøy, slår Oscar Hellenes fast.

Les også: - Lederens mål er ikke å få venner for livet

De hotteste sommerjobbene går nå

Former unge enere til superledere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.