- Ifjor hadde 250 studenter søkt på i alt seks Summer Internships da fristen vår gikk ut. Jeg tviler på om konkurransen blir lettere i år.

Rekrutteringsansvarlig Helene Sillerud Cappelen i Deloitte forbereder seg på søknadsrush. Deres søknadsfrist er 14. oktober, og de andre revisjons- og rådgivningskjempene PwC og Ernst & Young har søknadsfrist tre dager senere. Det har også Accenture. De kjemper om de samme studentene: De beste.

Alle er på jakt etter studenter som har ett eller to år igjen av studiene, toppkarakterer, gode egenskaper og er supermotiverte.

- Det er så mange dyktige søkere til disse internship-ene at det er utfordrende å plukke ut de aller beste, sier Helene Sillerud Cappelen.

- Kan senke skuldrene nå
BI-student Siren Aarnæs (25) var en av de få heldige ifjor. Økonomistudenten søkte internships både hos Deloitte og PwC og fikk full klaff hos førstnevnte:

- Å være i en jobbsøkerprosess er krevende, men nettopp derfor er det deilig å få slikt unnagjort om høsten - lenge før eksamenstiden starter. Da kan man heller stå på litt ekstra med å skrive søknader og forberede seg til intervjuer i høstmånedene og konsentrere seg om studiene resten av skoleåret. Jeg var så heldig å få følge et prosjekt fra A til Å gjennom hele sommeren hos Deloitte - utrolig lærerikt, utfordrende, og hard jobbing. Da jeg fikk tilbud om fast jobb fra neste høst, var jeg ikke i tvil: Selvfølgelig takket jeg ja, sier Aarnæs til DN.no.

Hun tok en bachelor i Barcelona og går nå sisteåret på master i samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI. Siren Aarnæs anbefaler alle å ta et Summer Internship - hvis du vet hva du vil etter studiene.

- Det er utrolig deilig å vite at jeg har fast jobb når jeg er ferdig neste år. Jeg vil selvfølgelig jobbe hardt for å få gode karakterer, men samtidig har jeg senkede skuldre i forhold til mange av studiekameratene mine som skal ut på jobbjakt senere, sier Aarnæs.

Hard og målrettet jobbing
Samtlige seks studenter som gjennomførte Summer Internships i Deloitte i år fikk jobbtilbud.

- Summer Internships er en god måte å få prøve seg i arbeidslivet og jobbe med aktuelle klienter på, og det er mange om beinet. Så har også de som har nådd helt opp og vært med på sommerprogrammet vårt fått tilbud om fast jobb når sommeren går mot slutten. Dette er et resultat av hard og målrettet jobbing fra studentenes side, og en vellykket rekrutteringsprosess for vår del, sier Helene Sillerud Cappelen.

I likhet med mange andre store bedrifter er også Deloitte en ivrig deltaker på flere av høstens karrieredager rundt om på universitene og høyskolene.

- Det er viktig å profilere oss gjennom disse karrieredagene, for her får vi møtt et bredere studentsegment enn vi gjør ellers, sier Sillerud Cappelen.

Bedriftsrush til karrieredagene
Handelshøyskolen BI, Universitene i Oslo, Stavanger og Tromsø og NTNU er blant lærestedene som allerede har unnagjort sine karrieredager, men denne uken er det mest fokus på Bergen - med karrieredager både i Grieghallen og på NHH.

Rekrutteringsiveren er definitivt tilbake hos norske bedrifter, har Hanne Kristiansen, leder for Springbrettet - Bergenstudentenes karriereutvalg, inntrykk av.

- Ifjor merket vi en nedgang, men i år måtte vi faktisk stanse bookingen og har nå hele 86 deltakende bedrifter. 16 av dem er nye, sier Kristiansen.

Les også: Nå ansetter de igjen - krev fetere lønn!

- Flere bedrifter valgte ifjor å droppe arrangementet, og mange av dem la ikke skjul på at de skulle spare kostnader. Dermed kom rekruttering lenger ned på prioriteringslisten deres. Men nå er optimismen tydeligvis tilbake, sier hun.

Også på NTNU opplevde de kjempeinteresse fra næringslivet foran sin karrieredag 23. september.

Over 100 bedrifter ønsket å delta, til tross for at NTNU kun hadde plass til 85. De 21 plassene til å holde Summer Internships-presentasjon ble revet bort på under en time.

På karrieremagasinet.no finner du oversikten over høstens karrieredager (ekstern lenke)

Flere hotte Summer Internships (ekstern lenke)

Les flere karrieresaker her: - De skarpeste hodene jobber ikke for deg

- Lederens mål er ikke å få venner for livet

- Studentene har seg selv å takke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.