En mørbanket amerikansk dollaren viser styrke fredag morgen.

- Dollarstyrkelsen kan være drevet av at markedet var tynget av økt risikoaversjon, hvilket også sendte volalitetsindeksen, VIX, opp for andre dag på rad, lange amerikanske statsrenter ned og verdens aksjebørser ned, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelbanken i sin morgenrapport.

Demmer opp
Han peker på at det også kan ha vært drevet av en artikkel i gårsdagens Wall Street Journal, om at Thailand, Russland, Sør-Korea og Filippinene har alle kjøpt dollar denne uken, for å demme opp om styrkelsen av sin valuta mot dollar.

- Dette kan også ha vært grunnen til at forrige ukes oppgang i euro/dollar-kursen stoppet opp denne uken, for så å falle fra onsdag av. En tredje grunn kan være at noen valutaaktører i mindre grad bruker dollaren som finansieringsvaluta, skriver Syed.

 

En dollar koster nå 5,64 kroner, rundt ti cent mer enn igår, mens en euro koster 1,49 dollar.

Umulig kamp
Brasil, Sør-Korea og Russland kjemper nå en hard kamp for å unngå styrke i deres valutaer, etter som dollaren og den økonomiske gjeninnhentingen skaper mer etterspørsel etter deres valutaer enn sentralbankene kan håndtere.

Visefinansminister Shin Je Yoon sa torsdag at han nå overlater nivået på valutamarkedet til markedskrefter, etter å ha pøst ut rundt 63 milliarder dollar i valutareserver i år i et forsøk på å stanse appresieringen av won, ifølge Bloomberg News.

Samme dag sa den chilenske finansministeren Andres Valasco at regjeringen har godkjent en økning i gjeld for å finansiere forbruk, som gir myndighetene rom for å beholde mer av sine dollarreserver i utlandet og saktne pesos-rallyet.

Les også: - Lite USA kan gjøre med svak dollar

Følg valutakursene på DN Finans! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.