- Det blir spennende å se på hvordan oljeselskapene guider etter hendelsene i Mexicogolfen, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets når DN.no spør hva det er knyttet mest spenning til i forbindelse med den forestående resultatsesongen.

DN.no har snakket med flere strateger og analytikere om hvilke forventninger de har til resultatene for andre kvartal.

Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen tror det kan bli en sterk rapporteringssesong.

- Vi har stor tro på at de største selskapene skal levere ganske gode tall i forhold til hvordan vi oppfatter forventningene i markedet, sier han.

- Tunge industriselskap som Rec, Hydro og Orkla er alltid interessante, sier analysesjef i Argo Securities, Kim Evjenth til DN.no.

- Rec må levere
Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. sliter med store produksjonskostnader sammenlignet med konkurrentene. Derfor må nettopp de overraske positivt i andre kvartal.

- For å gjenopprette tilliten i markedet, ser jeg på Rec som et av selskapene med størst behov for å levere gode resultater, Evjenth.

Rec har fått mye oppmerksomhet de siste dagene, både i forbindelse med storeier Orklas ønske om å komme ut av eierskapet, samt flere bransjerelevante hendelser. Kursen har fått en etterlengtet opptur etter å ha blitt handlet på sin absolutte bunnkurs forrige uke.

Danske Banks Rec-analytiker har store forventninger til solenergiselskapet og tror Rec kan komme med et positivt resultatvarsel før fremleggelsen av tall 20. juli.

Les også: Venter positiv bombe fra børstaper

Orklas storeier og styreformann Stein Erik Hagen har den siste tiden varslet grep for å løfte frem verdiene i konglomeratet - og dermed få fart i aksjekursen.

Les også: Vil ha et enklere Orkla og Hagen: - Vurderer å samle Rec og Elkem

Olje og bank i fokus
Både Lyshoel og Evjenth mener det er knyttet stor spenning til oljeserviceselskapene. Ulykken i Mexicogolfen preger indirekte hele verdens oljebransje, blant annet på grunn av borerestriksjoner fra amerikanske myndigheter, samt potensielle økte sikkerhetskostnader. Hva selskapene sier i sin guiding er noe mange nå er nysgjerrige på.

- Jeg er spent på hva Acergy og Subsea 7 sier om utsiktene videre i år, med tanke på drillingsstoppen og det som har skjedd i Mexico, sier Jørn Lyshoel.

Kim Evjenth er av samme oppfatning.

- Med tanke på ordre- og marginutviklingen blir det spennende å se hvordan det utvikler seg for Acergy, Subsea 7 og resten av oljeserviceselskapene.

Skulle det komme noen overraskelser i forbindelse med kvartalsrapportene, er oljebransjen et hett tips i følge Lyshoel.

- Slik jeg ser det er det ikke noen selskaper det er knyttet stor forventing til i enten positiv eller negativ forstand. Hvis det blir noen forandringer tror jeg den vil skje i oljeservicen, sier aksjestrategen i Nordea Markets.

Analytiker i Carnegie, Preben Rasch-Olsen, tror det kan komme overraskelser i cruise.

- Av det vi følger så kommer Carneval med en såpass soft guiding at cruiserederiet RCL kan ta ned guidingen, som kan være skummelt, sier han.

Bankene på en knivsegg
Bankkrisen har herjet sydligere strøk i Europa, og banksektoren er under lupen i hele Europa. Også i Norge er bankene verdt å følge med på når resultatene kommer.

Les også: Spansk statsgjeld kan gi norsk rentesjokk

- Internasjonalt så er det rett og slett hvor stor konsekvens alle kredittproblemene i Europa vil skape - om det blir dobbel dip eller om de fortsatt står på den tidligere guidingen for året. Det er et stort fokus på banksektoren internasjonalt, de nordiske bankene er ikke rammet i den grad men blir det indirekte etter alt som har skjedd. Verdt å følge med på, avslutter Lyshoel.

Les om forventningene til Norges største bank, DnB Nor: Kutter kursmål for DnB Nor-aksjen og Tror Bjerke krymper DnB Nor-tapene

Fredag braker resultatsesongen løs, med tall blant annet fra DnB Nor, Data Respons og Itera. DN.no følger selskapene!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.