Konsernsjefen i Codan/Trygg-Hansa, Rickard Gustafson (46) blir ny toppsjef i SAS. Det offentliggjorte SAS-ledelsen i dag.

Les: Han er den nye SAS-sjefen

Han står foran enorme utfordringer, for det store spørsmålet er om det er behov for SAS i fremtiden, sier Anders Lidman, som driver det svenske konsulentbyrået Aeropol.

- Mats Jansson har spart mye penger, men det savnes en aktiv strategi fremover. Den må Rickhard Gustafson stake ut nå. Han må se hele bildet og ikke drukne i detaljer, for flyverdenen er i stadig endring. Mye skjer på kort tid, sier Lidman til DN.no.

Derfor må SAS tenke nytt, understreker han.

- SAS vil aldri klare å konkurrere med lavprisflyselskapene i Europa på kostnader, de har et helt annet produkt. Å fylle flyene med folk er ikke noe stort problem - det er lett. Men man må tjene penger på passasjerene også. Slik jeg ser det, bør SAS ta opp kampen med Finnair og satse mer på Asia. Gustafson bør se på om det kan opprettes en hub i Stockholm, i tillegg til København, slik SAS har i dag, sier Anders Lidman.

- Bør ha bransjeerf#229
- Så SAS bør konsentrere seg om langdistanseflyvninger?

Jeg vet faktisk ikke om det er behov for SAS
Anders Lidman

- Ja, jeg tror det er rett strategi. Men jeg vet faktisk ikke om det er behov for SAS på markedet fremover i det hele tatt, de tilbyr jo ikke noe annet enn det andre flyselskaper gjør. SAS klarer seg neppe alene, de må gå sammen med andre. Men problemet er at ingen vil ha SAS nå. Derfor har Rickard Gustafson mye å ta tak i når han overtar som toppsjef, forklarer Lidman.

- Toppsjefer bør ha bransjeerf#229
Gustafson har bakgrunn fra forsikrings- og finansbransjen, men er et ukjent navn i luftfartsbransjen.

- Jeg kjenner ikke til ham, derfor vet jeg ikke hvordan han blir som SAS-sjef. Jeg skal ikke være skeptisk før jeg ser hva han utretter, men generelt synes jeg at toppsjefer bør ha bransjeerf#229. Etter min mening holder det ikke å ha "dyktige medarbeidere rundt seg", slik man jo pleier å si.

- Er du overrasket over valget av SAS-sjef?

- Ja, det må jeg si. Rickard Gustafson er helt ukjent for meg, selv trodde jeg at styret skulle velge Robin Kamark, som i dag er kommersiell direktør i SAS, til ny toppsjef.

Les også: Flere kunder, men mer trøbbel for SAS

- Hvis jeg tar feil, hvorfor går ikke SAS-aksjen opp?

SAS fnyser av analytiker-spådom

SAS er verst i verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.