Amerikanske økonomer er nå mer nervøse for en ny resesjon. Og det de er mest redde for, er at den amerikanske sentralbanken Fed snart er tom for ammunisjon.

- De har noe ammunisjon igjen, men det kommer ikke til å slå hardt, sier sjeføkonom Mark Zandi i Moody's til CNN Money.

Det har kommet en rekke negative nøkkeltall fra USA den seneste tiden, og senest i ettermiddag fikk amerikanske investorer nok en kalddusj. Ferske boligtall viser en rekordsvak utvikling.

Nedgangen kommer etter at myndighetene fjernet en føderal skattelette til boligkjøpere. Årstakten er den laveste siden 1963.

Les også: Elendige boligtall fra USA

Må kunne lade våpenet
De fleste økonomer tror imidlertid ikke at en dobbel-dipp-resesjon er på trappene. Men den europeiske gjeldskrisen har ført til et kraftig nedsalg i amerikanske aksjer de seneste seks ukene.

- Når den neste resesjonen kommer, er det veldig viktig at myndighetene har muligheten til å lade våpenet på nytt for å hindre nedturen, sier Lakshman Achuthan i Economic Cycle Research Institute til CNN Money.

- I dag er det ikke mye politikerne kan gjøre, legger han til.

Mulighetene er brukt opp
For nå som Fed allerede har kuttet styringsrenten til 0-0,25 prosent, er det ikke mye handlingsrom igjen for å stimulere økonomien. Mange økonomer har i lang tid vært bekymret for hva man kan gjøre for å motvirke nedturen, dersom en ny resesjon skulle komme nå.

Også rentene på statsobligasjoner er nær historisk lave nivåer. I tillegg har myndighetene allerede pøst ut gigantsummer i redningspakker.

Achuthan mener at situasjonen minner om da Fed-sjef Ben Bernanke i 2002 sa at Fed en dag kanskje måtte slippe ut kontanter fra helikoptere for å stimulerer forbruket når alle andre muligheter er brukt opp.

- Jeg lurer på om det forslaget nå kommer på bordet igjen, spøker han.

Les også: Fed: - Verre enn før

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.