Boligprisene falt 2,1 prosent i juli sammenliknet med juni, ifølge boligprisstatistikk utarbeidet av Eiendomsverdi på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Dermed har de faktiske boligprisene falt tre måneder på rad.

Mandag offentliggjøres august-tallene, som tradisjonen tro sannsynligvis vil vise en prisoppgang. Men bolighøsten 2013 kan bli nokså turbulent, spår sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

- Saken nå er at jeg tror mange er avventende til å kjøpe, og det er et par tunge trender som gjør seg gjeldende: Lønnsveksten er kraftig på vei nedover i Norge og vi har mange usolgte leiligheter som henger i markedet. Dette får folk til å tenke seg om: Er det virkelig lurt å kjøpe nå?

- Jeg er ganske sikker på at mange kan gjøre et kupp i desember, derfor ville jeg ikke satset på å kjøpe bolig de første høstmånedene, sier Andreassen til DN.no.

Han tror usikkerhet vil prege boligmarkedet i høst.

- Da tenker jeg ikke på situasjonen i Syria og mulighetene for et kraftig oljeprishopp. For å si det litt morbid: "Det er alltid en krig". Jeg tror hjemlige forhold spiller mer inn på markedet og vi vil få se større regionale forskjeller enn før, sier Jan L. Andreassen.

"Pissmaur-effekten"
Der det bygges for mye, er ikke prisfall til å unngå. Andre områder vil oppleve prisoppgang, og i "normale" markeder vil prisveksten være moderat, mener han.

- Vi ser en endring i livsstil og demografi. Folk vil bo litt tettere på hverandre, noe jeg liker å kalle "pissmaur-effekten". Å eie en enebolig på 300 kvadratmeter er ikke like kult i dag som det en gang var. Vi bor gjerne på færre kvadratmeter, så lenge boligen ligger sentralt til. Et sårbart segment fremover blir store eneboliger som ligger for seg selv. Store hus med dårlig logistikk som de siste årene har kommet høyt i pris - dette er objekter man nå vil slite med å få solgt, sier sjeføkonomen.

- Perlene går unna, mens "13-på-dusinet-boligene" henger i markedet - det er en klar tendens vi ser godt på nett, sier Andreassen.

Til tross for en bolighøst med avventende stemning, er han imidlertid rimelig sikker på at boligprisene i det lange løp vil fortsette oppover.

Dét tror også sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosenteret.

 

- Neppe boligprisfall før dårligere tider
- Vi regner med normal vekst i august, som er litt sterkere enn prisnedgangen i juli. Ser vi bort fra sesongjusteringene, anslår vi en svak prisnedgang de neste månedene frem mot årsskiftet. Går det som vi tror, vil da boligprisene i gjennomsnitt ha steget 6 prosent fra 2012 til 2013. Presset i boligmarkedet er så stort at jeg ikke klarer å se noe prisfall frem i tid. Det blir neppe noe boligprisfall før det blir dårligere tider i Norge, sier Kjell Senneset til DN.no.

- Regelen om 15 prosent egenkapital har gjort det vanskeligere å få boliglån. Er dette noe som virker inn på boligprisene?

- I veldig liten grad. Dette dreier seg ikke om en veldig stor andel av boligkjøperne, og mange klarer å skaffe seg denne egenkapitalen på et aller annet vis likevel. De som får dette i trynet, er ganske få, sier Senneset.

Les også: - Denne gangen er det alvor

<b>- Korreksjonen har kommet tidlig</b>

<b>Kun ett år igjen med boligprisvekst</b>

<b>- Vi merker at markedet er nervøst</b>

<b>- Egenkapitalkravet har kjølt ned det hete boligmarkedet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.