Det har vært store bevegelser i den norske valutaen torsdag. Like før klokken 11 i formiddag gikk kronen fra rundt 7,49 og helt under 7,44-tallet mot euro i løpet av svært kort tid. Kronen har også beveget seg mye mot andre valutaer, som pundet og dollaren.

Selvforsterkende
Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets mener det ikke nødvendigvis trenger å være snakk om én stor aktør som har kjørt den norske valutaen sterkere for å utløse en opsjon, selv om han har hørt ryktene om dette i markedet.

- Det kan fort være at det er caset, men vanligvis er det flere som har interesser i det markedet, sier Knudsen til DN.no.

Han viser til at kronen har gått sterkere enn nivåene den har blitt handlet til de siste dagene og at dette kan ha ført til en selvforsterkende effekt i markedet.

- Når kursen går utenfor det vanlige kursintervallet , så er det ofte knyttet opsjonsrettigheter eller valutakontrakter til denne typen kursnivå, noe som igjen kan forsterke kursbevegelsen. Den fulle og hele oversikten er det ingen som har, den blir til underveis, forklarer Knudsen.

«Touchy» og nervøst
I slike tilfeller øker usikkerheten i markedet.

- Og med økt usikkerhet medfører det større svingninger i kursen. Det er det vi har sett i dag, i og med at vi er kommet under nivået vi så både i september ifjor og forrige fredag, sier Knudsen.

- Markedet blir «touchy» og nervøst, legger han til.

Ifølge Knudsen ble kronen omsatt til 7,4399 før den snudde. I skrivende stund handles en euro til 7,4698 kroner.

Kan bli historisk sterk
Handelsbanken har i dag senket kursmålet for kronen mot euro på tre måneders sikt fra 7,60 til 7,45. Knudsen mener det er flere faktorer som støtter en sterk krone fremover.

- Det er kanskje ikke unaturlig at kronen nå ligger på dette nivået, ut i fra en helhetlig vurdering av norsk økonomi, norsk rentenivå og oljeprisen som gir bedret bytteforhold overfor utlandet. Det er sannsynlig at vi må påregne en sterk krone, og kanskje en sterkere krone, sier Knudsen.

Han tror kronen fremover kan komme til å gå til det sterkeste nivået mot euro noensinne. Rekorden ble satt

8. januar 2003 ble kronen notert til 7,2170 mot euro. Det er den sterkeste noteringen noensinne mot den felleseuropeiske valutaen.

- Det blir det nivået man gjerne begynner å kikke mot. Selv om kursmålet er 7,45 så venter vi en del svingninger i kronekursen de nærmeste månedene og derfor utelukker vi heller ikke en test av det nivået på nytt, sier Knudsen.

Les også: Krisesterk krone kan bli enda sterkere

Følg utviklingen i valutakursene i DN Finans!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.