Sesongjustert tall for innkjøpssjefindeksen norsk PMI steg i januar. Nå rettes oppmerksomheten mot årstalen til sentralbanksjef Øystein Olsen i neste uke.

PMI-indeksen steg til 52,8 poeng i januar, mens indeksen for desember ble nedrevidert fra 51,6 til 51,4. Ifølge Dansk Bank Markets var den en økning i ordreindeksen som i all hovedsak trakk totalindeksen opp, men også sysselsettingsindeksen steg mye.

Signaler om svak vekst
I en ny rapport skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen at den store spenningen i Norge nå er hvilke signaler sentralbanksjef Øystein Olsen vil komme med i årstalen 13. februar.

«Det kan komme signaler om at Norges Bank ser for seg vedvarende svak vekst, og at de derfor vil vurdere lavere renter allerede i årstalen. Slike signaler vil kunne gi en videre kronesvekkelse. Svekkes krone for mye vil rentekutt bli vanskelig», skriver sjeføkonomen i rapporten.

Frykter fallende oljepris
Dersom det kommer nye signaler om pengepolitikken, tror Holvik det vil være at utviklingen har vært svakere enn det Norges Bank har sett for seg, og at urolighetene i fremvoksende land er en stor nedsiderisiko for norsk økonomi.

Sjeføkonomen viser til at økt uro i fremvoksende økonomier kan føre til økt risikoaversjon, fallende oljepris og svakere kronekurs.

«Svak oljepris vil være svært gunstig for våre eksportbedrifter, men jeg tipper han i den forbindelse vil advare forsamlingen om å bruke svak kronekurs som en sovepute - både i forhold til årets lønnsoppgjør og i forhold til den pågående debatten om produktivitetsvekst i norsk økonomi», skriver Holvik.

Ifølge henne vil Olsen trolig også gjenta sin oppfordring til politikerne om å bruke oljepengene til å investere og til å legge seg på et nivå på tre prosent heller enn fire prosent.

I tillegg tror hun sentralbanksjefen vil «minne om at vi er en liten åpen økonomi som er svært sårbare for store endringer i andre land. Alltid. Uansett».

Renten på den norske tiåringen var mandag ettermiddag lite endret og ble handlet til 2,68 prosent.

Les mer: Økt optimisme i industrien: Nå går det enda bedre

Les også på DN.no i dag:
Statoil kutter 100 høyt oppe
Asia i dag: Panikk i Asia
Flyselskap søker etter norske kvinner i knekorte skjørt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.