Norsk gass er, og vil forbli utfordret av flere trender i det internasjonale markedet, og den kanskje viktigste er økning i produksjon av såkalt ukonvensjonell gass, eller skifergass i USA.

Som følge av en rekke nye skifergass-prosjekter flommer nemlig USA nå over av naturgass, og naturgassprisene har følgelig falt.

- Vi har gjort beregninger som viser at Norge årlig potensielt vil oppleve et inntektsfall på mellom 20 til 30 milliarder kroner per år. Det er flere grunner til dette, først og fremst har vi finanskrisen, som har ført til et marked som i økende grad handler til spotpriser samt lavere etterspørsel og dermed fallende priser. Dernest har det blitt en økt forsying av LNG til USA og Europa. Sist men ikke minst har det blitt en økning i ukonvensjonell gassproduksjon i USA, sier senioranalytiker Kent Vincent Pedersen i analysebyrået Econ Oyry til Offshore.no.

Hva så med det norske gassmarkedet?

- Lavere gasspriser vil kunne føre til lavere utbyggingshastighet av gassprosjekter i Norge. Oljeprisene er nå såpass høye, at midler opprinnelig tiltenkt gassprosjekter kan bli overført til olje-prosjekter, sier Pedersen.

Shell har igangsatt boringen av prospektet Gro i Norskehavet. Dette er uten tvil årets viktigste boring, for dersom den slår til, at man altså finner de store reservene man håper på, vil det kunne føre til nye utbygginger i dette området. Det vil da bli nødvendig med store investeringer i ny infrastruktur i form av selvstendige feltutbygginger og rørledninger. Da blir det snakk om mange titalls milliarder kroner i investeringer. Men, utfallet av Gro er uvisst.

Les også: Tror Gro-funn kan skjule gigantfelt

- Alle venter på Gro. Den blir en ”game-changer” for Norskehavet, om den slår til, slår Pedersen fast, ifølge Offshore.no.

Les også: Kan bruke milliarder i ødelagt marked (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.