Rentene på italiensk og spansk statsgjeld har de siste dagene nådd rekordhøye nivåer. Markedet har igjen har rettet oppmerksomheten mot de to mest gjeldstyngede av de store økonomiene i eurosonen.

Spørsmålet alle venter på
Analytiker Anders Møller Lumholtz i Danske Markets tror markedets hardkjør mot de to økonomienes statsgjeld kommer til å bli et tema på pressekonferansen i etterkant av Den europeiske sentralbankens rentemøte torsdag.

Danske Markets-analytikeren har torsdag sendt ut en oppdatering som han har gitt overskriften "Mr. Trichet, vil ECB kjøpe Italia?".

- Mr. Trichet, hva må skje før ECB starter å kjøpe italienske og spanske statsobligasjoner? Dette spørsmålet vil ECB-presidenten uten tvil bli konfrontert med på pressekonferansen, konstaterer Lumholtz i oppdateringen.

To alternativer
Han mener Trichet har to alternativer.

- Han kan velge å svare ved å vise til at markedsaktørene kan se hva sentralbanken har kjøpt førstkommende mandag. Dette vil gi investorene følelsen av at ECB ikke er der når det trengs, og vil føre til fornyet press på Italia og Spania og sende rentene høyere.

- Dersom Trichet velger å svare på problemstillingen ved å si at ECB har et ansvar for virkemåten i finansmarkedene og at sentralbanken er klar til å oppfylle sine forpliktelser, kan det gi noe lettelse i markedet. Om det vil fullstendig endre sentimentet eller ikke er usikkert, skriver Lumholtz.

Kan bli selvoppfyllende
Det er er ikke mulig å peke på spesielle enkelthendelser som har drevet den siste runden med oppgang i statsrentene, men oppgangen har uansett vist seg svært vanskelig å stoppe.

- Det er viktig at dette stopper opp, hvis ikke kan det ende opp med selvoppfyllende oppgang. For nøyaktig tre uker siden så vi lignende markedsbevegelser som ble stoppet av rapporter om at ECB og Kina kjøpte obligasjoner. Dersom oppgangen i rentene fortsetter øker sannsynligheten for en intervensjon fra ECB betydelig, mener Lumholtz.

- Kan ikke unnvike
Analytiker Johan Javeus i SEB tror også Trichet blir nødt til å kommentere situasjonen i Italia og Spania.

- Selv om Trichet antagelig ikke kommer med nye og uventede utspill om hvordan ECB skal hjelpe til for å stabilisere markedene, kan han naturligvis ikke unnvike å kommentere de alvorlige forholdene, skriver Javeus i morgenrapporten fra SEB torsdag.

- Etter at stabilitetsfondet EFSF forrige måned fikk mandatet utvidet til å kjøpe statsobligasjoner for å forebygge markedsuro, har ECB stoppet med sine støttekjøp av kriselandenes obligasjoner, påpeker Javeus.

Les også:

Norge er fantastisk! De har alt du kan ønske deg i denne verden!

Investorer flykter til Norge

- Et ubehaglig drag i markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.