Boligprisene falt med 0,4 prosent i oktober sammenliknet med september, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Dermed har de faktiske prisene falt to måneder på rad.

Men korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,7 prosent i forhold til september. Sist måned steg også de sesongkorrigerte prisene (se forkl#229 i tabell).

Det vil si at den underliggende prisutviklingen er positiv.

Prisene er nå 7,6 prosent høyere enn i oktober 2011. Og gjennomsnittsprisen hittil i år er 7,4 prosent høyere enn snittprisen i 2011.

Med uendrede priser resten av 2012 blir veksten fra 2011 7,7 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 30.300 kroner. Da boligprisene var på det laveste etter finanskrisen, bunnet boligprisene ut i desember 2008 med en kvadratmeterpris på 21.000 kroner.

- Lavere prisvekst fremover
Fremover spår eiendomsmeglerbransjen mer sindighet i budrundene.

- Det ser ut til at boligmarkedet går inn for en myk landing. Slik at vi ser en lavere prisvekst fremover, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Men prisfall tror ikke eiendomsbransjen på.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra september til oktober:

Eierleilighter har steget 8,8 prosent det siste året, mens andelsleiligheter har steget 7,1 prosent.

Dette tolker Leif J. Laugen i EFF som at de strengere egenkapitalskravene begynner å virke.

I desember i fjor økte Finanstilsynet kravet om egenkapital ved boligkjøp fra 10 til 15 prosent, blant annet for å hindre en ny boligboble.




Det er først og fremst er de med lav kjøpekraft som kjøper andelsbolig i borettslag, slik at disse i mange tilfeller fungerer som inngangsbiletten til boligmarkedet for førstegangsetablerere. Ved kjøp av andelsleiligheter unngår man også dokumentavgiften på 2,5 prosent av kjøpesummen.

- Mer selektive kjøpere
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i oktober var 24 dager. Det er det samme som i september, og én dag mindre i oktober 2011.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.

- Noe mer selektive kjøpere gjør at selgerne må påregne mer tid til salgsprosessen fremover, sier Leif J. Laugen i EFF.


Nå ligger det 12.576 boliger på Finn.no mot 13.022 foregående måned.

Det ble omsatt 7291 boliger i oktober, mot 8549 boliger i september.

Les også:
Supermiksen som gjør deg enda rikere
- Etter 10-15 budrunder går folk lei

Heftigste boligbygging siden 1987 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.