Beslutningen om å senke styringsrenten med et halvt prosentpoeng til 1,5 prosent var akkurat slik flertallet av økonomene så for seg på forhånd.

Mulighet
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets mener beslutningen var riktig.

- Ja, jeg er av den oppfatning at det gjelder litt andre regler nå enn tidligere. Nå må man gi gass. Det er her man har muligheten til å gjøre noe, sier Dørum til DN.no.

Norges Bank har skissert en kvarting i august og en kvarting i oktober. Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB Nor
Han viser til at man også kan gjøre noe over budsjettet, men at risikoen ved å senke renten er veldig liten.

- Dersom det skulle vise seg, slik noen frykter, at vi får en ny boble i boligmarkedet, så har sentralbanken muligheten til å heve renten raskere enn sist, sier sjeføkonomen.

Dørum tror imidlertid ikke det er så stor sannsynlighet for at det blir noen ny boble i boligmarkedet.

- Jeg tror det er rentekuttene vi har fått, og som vanskelig kan gjentas, som er grunnen til oppsvinget vi har fått i boligprisene til nå.

DN.no-leser: - Hva med oss som sparer?

Som ventet
Dørum tror derfor at sentralbanken vil sette renten ytterligere ned.

- Hva leser du ut av dagens melding fra sentralbanken?

- At ting i all hovedsak har gått den veien de så for seg i mars. Som igjen betyr at rentebanen fra mars fortsatt står. Nå har Qvigstad sagt ved gjentatte anledninger sagt at vi aldri skal lese den med fin skrift, men hvis vi leser den med fin skrift så betyr det at Norges Bank har skissert en kvarting i august og en kvarting i oktober, sier Dørum.

I så fall vil renten komme helt ned i en prosent etter møtet i oktober.

Les også:
Huskeliste når renten faller
Spår klasseskille blant lånekundene
Her får du beste lånerente akkurat nå

Kutter i juni eller august
Dørum mener det er omtrent lik sannsynlighet for at renten kuttes med 0,25 prosentpoeng i juni eller august.

- Men det forholdet at renten har kommet en god del ned kan kanskje tilsi at det blir august. Men vi får se, de kommer med ny rentebane i juni, og vi får se hvordan makrotallene utvikler seg, sier Dørum.

Dørum tror sentralbanken ikke stopper med kuttene før renten er kommet helt ned i 0,75 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.