Megler Harald Moræus Hanssen (45) i Fearnely Fonds, som til daglig jobber med å gi råd til investorer og selskaper i forbindelse med salg, oppkjøp og finansiering innen shipping og offshore, tjente 900 millioner kroner i aksjemarkedet på tre år gjennom sitt investeringsselskap as Uthalden. Men ifjor møtte han veggen, skriver Dagens Næringsliv.

- Jeg er ikke fornøyd med dette. 130 millioner kroner er et voksent minustall. Jeg må dessverre innrømme det, sier han.

Han hadde over en halv milliard kroner i banken ved inngangen til 2009, og har dermed gått glipp av mye den kraftige oppgangen i aksjemarkedet hittil i år.

- Det er klart jeg er lei meg for det, men jeg har ikke turt å gå «all in» igjen. Jeg er nok blitt litt forsiktig, sier Moræus Hanssen til DN.

Les også: - Putt pengene i banken

Tør ikke
Moræus Hansen viser til at dagens oppgang i aksjemarkedet er drevet av en voldsom tilførsel av penger gjennom lave renter og store, statlige budsjettunderskudd.

- Det skulle bare mangle at det ikke skulle virke en stund, men noen må jo ta regningen her og det blir det sentrale etterhvert. Jeg tør ikke gå inn i aksjemarkedet nå, for dette går ordentlig til helvete. Norge er annerledeslandet, men vi er et lite land som er utsatt for konjunkturer, så det kan gå galt for oss og, mener Moræus Hanssen.

Han mener den optimistiske stemningen som nå råder, gradvis vil bli svekket som følge av at skattene må gå opp i verden og budsjettunderskuddene må gå ned. Megleren tror det etterhvert vil det bli mye uro rundt finansieringen av disse underskuddene.

Livsfarlig
Han viser til at for bare ett år siden var alle enige om at det var «livsfarlig» av den tidligere amerikanske sentralbanksjef Alan Greenspan å holde rentene i null i to år, noe som blåste opp banksystemet ved at det ble gitt for mye dumme boliglån, eiendomslån og så videre.

- Så kommer det nye problemer, og hva gjør vi? Akkurat det samme - bare fem ganger kraftigere, sier Moræus Hanssen til DN.

Les også: - Finanskollaps først i 2010 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.