Det mest populære stedet å kjøpe fritidsbolig, om man kunne velge fritt, er ved sjøen i Norge. Men utlandet slår fjellet, viser en ny rapport fra DNB Eiendom.

Hele 39 prosent kunne ha tenkt seg hytte ved sjøen, 24 prosent fritidsbolig i utlandet, mens bare 19 prosent helst ville hatt hytte på fjellet.

Rapporten viser at nordmenn elsker hyttelivet:

3 av 10 eier allerede en eller flere hytter, og 1 av 10 i Oslo og Stavanger/Sandnes eier to hytter. I tillegg planlegger 1 av 10 kjøp av hytte.

- Ja takk, begge deler, sier folk nå, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB til DN.no.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom opplyser at det har løsnet noe i prissegmentet opp til 3 millioner pluss, mens det går tyngre å selge de dyrere objektene. Likevel er ikke prisen det viktigste når nordmenn er på hyttejakt, kommer det frem i rapporten.

- Sier noe om velstanden
Beliggenhet, kort avstand og avstand til sjøen er de tre viktigste faktorene ved anskaffelse av fritidsbolig. Først på fjerdeplass følger pris, etterfulgt av om man har tilknytning til stedet fra før, om det er et rolig område, eller avstand til skiterreng og slalåmbakke.

- Det sier noe om velstanden i folks lommebok når pris havner nede på fjerdeplass, sier Aud-Helen Rasmussen.

Kanskje prisen er mindre viktig fordi mange kjøper hytte sammen med venner og familie. Hele 4 av 10 kunne nemlig tenke seg et spleiselag, og jo yngre man er, jo mer villig er man til å gå inn på dette. Men, understreker de fleste, spleiselaget må skje på visse betingelser.

Blant nordmenn under 35 år sier over 60 prosent av de er villig til å vurdere å spleise på fritidsbolig. I aldersgruppen 60 + er det under 30 prosent som kan tenke seg en slik ordning.

Drømmer om samlingssted
Ønske om eget fristed og et samlingssted er de viktigste grunnene til at man ønsker å eie egen fritidsbolig. Man vil vekk fra jobb og naboer og ha alt man trenger på ett sted. 31 prosent sier imidlertid at hytta er en pengeplassering like mye som et feriested.

Andelen som eier en fritidsbolig er - naturlig nok - stigende med alder: Mens bare 4 prosent av de i alderen 25-34 år eier fritidsbolig, er det 19 prosent i alderen 35-44 år, 33 prosent i alderen 45-60 år og 38 prosent av de over 60 år, viser DNB-rapporten.

Les også: Rekordmange nordmenn på boligjakt i utlandet

<b>Her er de dyreste hyttene</b>

<b>Hytte tvangsselges med brutalt priskutt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.