Nattens strømbrudd i lokalene til Statistisk Sentralbyrå påvirket neppe regnemaskinene til noen av landets ledende tallknusere.

Det var likevel indikativt for konklusjonen som ble servert mellom Vestlandslefser og kaffe sentralt i Oslo sentrum torsdag: vekstpause i norsk økonomi.

- Vi ser for oss en vekstpause. Da mener vi ikke at det ikke fortsetter å gå opp, men at oppgangen ikke er sterkere enn trendveksten i økonomien, sier forskningsjef Torbjørn Eika i SSB til DN.no.

- I himmelrike
For mens resten av Europa ligger radbrukket med en raskt voksende og faretruende arbeidsledighet peker pilene fortsatt oppover i Norge, med lav ledighet og lønnsvekst.

- Europeiske land er i en mye dårligere situasjon, norsk økonomi er i himmelrike i forhold til andre økonomier, sier Eika.

Internasjonal vekst ventes ta seg opp fra lave nivåer og stimulere norsk eksport etterhvert, ifølge SSBs konjunkturrapport som ble lagt frem torsdag.

Men ikke nok med det.

Allerede fra årsskiftet vil maskineriet være igang igjen.

«Når investeringene i norske fastlandsnæringer også begynner å vokse fra kommende årsskifte og finanspolitikken gir litt større impulser, ventes den moderate norske konjunkturoppgangen å fortsette rundt kommende årsskifte», heter det.

Lavere ledighet
SSB tror ellers at arbeidsledigheten vil komme litt høyere opp i år enn den var ifjor.

Utviklingen fremover innebærer imidlertid ingen store endringer.

Anslaget for ledigheten frem i tid ligger på 3,4 prosent i 2016, mot dagens nivå på 3,7 prosent.

På vei oppover
Toppsjef Hans-Henrik Scheel i SSB mener at bildet for norsk økonomi heller ikke har endret seg betydelig fra foregående periode.

Norge, med en helt annen og mer robust økonomi, er i større grad på vei oppover. I resten av Europa er derimot det meste på vei nedover, påpeker han.

- Forskjellen til Europa er tydelig, sier Scheel til DN.no.

Vi blir berørt
Statsminister Jens Stoltenberg påpeker i Dagens Næringsliv torsdag at Norge har god vekst, lav ledighet og høy sysselsetting.

Les også: Fant fire trusler mot norsk økonomi

Samtidig som at han advarer om at Norge ikke vil være uberørt av tilbakeslaget i Europa, fremstår han overrasket over ferske ledighetstall.

- Vi vil bli berørt, men det spesielle er at tallene viser hvor lite vi blir berørt, sier han til Dagens Næringsliv.

Alltid faremomenter
Scheel mener det selvsagt er mulig å finne faremomenter i norsk økonomi «hvis man leter etter de».

Man trenger nødvendigvis ikke å lete veldig nøye heller, påpeker han.

«Vi har fått et ganske høyt kostnadsnivå som ikke nødvendigvis er et problem i dag og på kort sikt, men som kan være et problem på noe lengre sikt», sier han.

Tviler på store skift
Samtidig påpeker han at vi etterhvert har fått en svært oljeavhengig økonomi.

Det gjør den delen av næringen sårbare for store skift, som for eksempel et stort og vedvarerende oljeprisfall.

Toppsjefen vil ikke nødvendig si at faremomentene i norsk økonomi har vært overdrevet.

- Det er viktig å ha en litt balansert holdning og fremstilling av dette her fordi selv om vi kan se en del faremomenter, og særlig på noe års sikt, så er det ikke noen grunn til å tro at det skal skje store skift i løpet av veldig kort tid, sier han.

Les og så:
Tror skifergass senker norsk økonomi

- Boligprisvekst på under 1 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.