Eksperter stiller seg tvilende til Oljedirektoratets anslag om fremtidige oljepriser.

– Oljedirektoratets anslag er milevis fra markedet. Det er mer et uttrykk for det de ønsker enn hva som faktisk er tilfelle, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop til DN. 

I Oljedirektoratets ressursrapport torsdag, der direktoratet blant annet anslår hvor mye penger Norge vil tjene på olje og gass i fremtiden, er det lagt til grunn en oljepris på 90 dollar fatet fra 2020.

Viser til IEA

«Det er lagt til grunn en gradvis vekst i oljeprisen fra dagens nivå frem til 2020, deretter er prisen forutsatt å ligge på 90 dollar, målt i faste 2014-priser.», heter det i presentasjonen av rapporten.  Der venter Oljedirektoratet at prisen ligger stabilt.

– Vi har valgt å legge til grunn 90 dollar fatet fordi mange analyser viser priser mellom 70 og 100 dollar fatet. Det er et bredt spenn av anslag og vi har forsøkt å legge oss omtrent i midten, utdyper talsperson for Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg til DN.

Hun sier at de har lagt seg noe under estimatene Det internasjonale energibyrået IEA la frem i november 2015, der hovedscenariet var en pris på omtrent 100 dollar fatet på 2020-tallet.

Hun understreker at Oljedirektoratet ikke lager egne oljeanalyser, og forteller at deres anslag er hentet fra ulike analytikere og analysebyråer.

Skeptiske til 90 dollar

Flere oljeanalytikere er skeptiske til Oljedirektoratets prisanslag.

Schieldrop viser til at et fat olje for levering i 2020 koster 52 dollar fatet, som gjør Oljedirektoratets anslag nær 70 prosent høyere enn markedets.

Oljedirektoratet hevder på sin side at de ikke kan basere et fremtidsscenario på dagens priser.

– Det er ikke uhørt å tenke slik, men de ligger veldig, veldig langt unna der markedet er. Jeg tror oljen vil slite med å konkurrere med andre energikilder på 90 dollar fatet i 2020, sier Schieldrop.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er enig i at anslagene er for høye.

– Jeg tror jo det er for høyt. Ressursgrunnlaget globalt er jo enormt etter at vi fikk skiferolje på banen og med økende konkurranse blant ressurseierne av konvensjonelle ressurser, sier han til DN.

Kjus tror heller oljeprisene vil se en nedadgående trend etter 2020. Han tror også at det etter 2020 blir vanskeligere se vekst i oljeetterspørselen på grunn av økende konkurranse fra andre energibærere og stadig effektivisering.

– Jeg synes dette er for aggressivt. Det betyr ikke at jeg ikke tror vi kortsiktig kan se 90–100 dollar olje igjen men det vil neppe vare særlig lenge før prisen da blir dyttet ned igjen.

Vil vite mer om verdiskapning

Tidligere sjeføkonom i Statoil, nå professor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, stiller seg delvis bak Schieldrop og Kjus’ kritikk av Oljedirektoratets estimater.

– Jeg synes det virker litt i overkant, men utelukker ikke at det kan skje, sier han til DN.

Mohn viser også til at Oljedirektoratets langsiktige anslag er langt over det som historisk har vært normalen.

– Siden 1970 har snittprisen vært om lag 50 dollar fatet målt i dagens pengeverdi, så det er jo en del lavere enn 90 dollar, sier han.

Mohn er mer kritisk til at direktoratet ikke fremlegger en sensitivitetsanalyse for olje- og gassprisene, altså hvordan verdiskapingen i Norge ventes å bli under forskjellige prisscenarioer.

– Ideelt sett skulle Oljedirektoratet gjort dette, på samme måte som de gjør med diskonteringsrenten, sier UiS-professoren.

Les også på DN.no:

Norge har ennå ikke produsert halvparten av olje- og gassressursene  

Elizabeth Holmes (32) kan bli utestengt i to år  

Svensk gigantsuksess truer med utflytting

- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning

Har du fått med deg denne? 
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: - Når prisen er høy, så skal alle investere og de betaler hva som helst. Når prisen faller, vil ingen investere.

&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljedirektoratet" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Torbj%C3%B8rn_Kjus" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Bjarne_Schieldrop" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljepris" relevance="0.8"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.